Artykuł sponsorowany

Odkryj smak kawy na nowo z Palarnią kawy Fonte

Odkryj smak kawy na nowo z Palarnią kawy Fonte

Kawa to napój od lat cieszący się ogromną popularnością, a różnorodność odmian i sposobów jej przygotowania sprawia, że każdy znajdzie produkt idealny dla siebie. Jednakże coraz więcej osób nie chce już pić kawy masowo sprzedawanej na półkach sklepowych, lecz pragnie odkrywać jej głębie aromatów oraz delektować się wysokiej klasy napojem. Dla wielu z nich pierwszym krokiem w poszukiwaniu dobrej kawy będzie udanie się do miejsc takich jak Fonte Palarnia kawy.      

Postaw na świeżo paloną kawę

Proces palenia kawy, w wyniku którego ziarna nabierają niepowtarzalnego charakteru i rodzi się w nich smak, to kluczowa sprawa, stanowiąca pierwszy i najważniejszy krok do osiągnięcia doskonałego smaku oraz aromatu. Warto przy tym pamiętać, że kawa pochodząca prosto z palarni, takiej jak Fonte, wypalona specjalnie dla nas, będzie nieporównywalnie lepsza od kawy wypalonej wiele miesięcy temu, którą najczęściej możemy dostać w masowej sprzedaży. Produkt nabyty w palarni będzie o wiele świeższy niż ten dostępny na sklepowych półkach, a dodatkowo możemy dobrać sobie kawę z konkretnego regionu świata - nawet z konkretnej plantacji. Dzięki temu będziemy wiedzieć wszystko na jej temat: jak była uprawiana, kiedy był zbiór i jakiej obróbce została poddana.

Proces palenia kawy

Tutaj dzieją się prawdziwe cuda. Proces palenia kawy to bardzo trudny i delikatny proces w którym surowe zielone ziarna mające zaledwie kilkadziesiąt związków aromatyczno-smakowych, poddane obróbce cieplnej uzyskuję ponad 800 związków, tworzących charakterystyczne dla poszczególnych kaw aromat i smak. Sekret doskonałego palenia polega na znalezieniu odpowiednich proporcji pomiędzy temperaturą a czasem prażenia ziaren. Wystarczy niewielka modyfikacja procesu, by otrzymać kawę o odmiennym bukiecie lub posmaku. Generalnie rzecz biorąc, firmy zajmujące się paleniem kawy, w tym również Fonte Palarnia kawy, stosują trzy różne intensywności wypalania kawy:

  • jasne palenie - Efektem tego procesu są ziarna o jasnym cynamonowym kolorze. Charakterystyczna dla tego typu palenia jest naturalna, wysoka kwasowość napoju, nuty owocowe, słodycz.
  • średnie palenie – najczęściej spotykane. W tym przypadku temperatura pomiędzy na której kończymy proces wypalania to 210 - 216 stopni sprawia, że pojawiają się pierwsze nuty czekoladowej goryczki, orzechowe aromaty,  zmniejsza się kwasowość, a poziom zawartości kofeiny osiąga wartości optymalne.
  • ciemne palenie - kończy się w temperaturach do 230 stopni. Uzyskane podczas takiego wypalenia ziarna, mają ciemnobrązowy kolor a ich powierzchnia zaczyna być błyszcząca. Proces ten sprawia, że zanika kwasowość kawy, staje się ona intensywna w smaku z charakterystycznym posmakiem mocnej goryczki.

Przebieg palenia kawy, który trwa zazwyczaj od kilku do 20 minut, uzależniony jest od rodzaju pieca, gatunku użytej kawy, sposobu jej obróbki, jak również od przeznaczenia ziaren.

Rosnące zainteresowanie ofertą lokalnych palarni kawy wpisuje się w ogólny trend poszukiwania produktów od lokalnych dostawców, małych producentów, którzy oferują coś dobrego, a przede wszystkim świeżego. Dlatego też szukając napoju, który zachwyci jakością, świeżością, aromatem oraz niepowtarzalnym smakiem, koniecznie należy spróbować kawy świeżo palonej, przygotowanej przez specjalistów takich jak Fonte Palarnia kawy.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz