Artykuł sponsorowany

Niedrogie, solidne i wszechstronne – opakowania tekturowe

Niedrogie, solidne i wszechstronne – opakowania tekturowe

Opakowanie produktu ma niezwykle duże znaczenie – zarówno z praktycznego, jak i estetycznego punktu widzenia. Z jednej strony, i to jest najważniejsze, chroni produkt przed zniszczeniem i zabezpiecza go podczas transportu. Z drugiej zaś – pozwala go zaprezentować otoczeniu i często staje się nośnikiem reklamy. Obie te wartości doskonale łączą w sobie opakowania tekturowe.

Długa historia tektury

Tektura jest materiałem stosowanym do produkcji opakowań już od połowy XIX wieku. Ale jego historia sięga trochę dalej. Pierwszy papier powstał ok. I w n.e. w Chinach, w Europie pierwsza papiernia powstała w 1154 roku, a w Polsce – w 1491 roku w Prądniku Czerwonym, który obecnie jest dzielnicą Krakowa. Tektura nie jest jednak zwykłym papierem. Powstaje w procesie sklejenia ze sobą na przemian papieru płaskiego i pofalowanego. Dlatego czasem mówi się, że jej prekursorem była kryza – specjalny kołnierz z poskładanego w harmonijkę papieru, który w XVI wieku nosił np. sam William Szekspir.

Produkcję tektury opracowano w połowie XIX wieku – to wtedy w Anglii została opatentowana pierwsza prosta maszyna do jej produkcji. Z uwagi na sztywność tego materiału, stał się on prawdziwym hitem – początkowo jako wypełniacz kapeluszy, później zaś – jako tworzywo na opakowania. Technologia była dopracowywana po dwóch stronach Oceanu Atlantyckiego – m.in. przez Alberta L. Jonesa i Roberta H. Thompsona. Schyłek XIX wieku przynosi pierwszą profesjonalną tekturnicę, a opakowania z tego materiału zaczynają podbijać świat. I tak jest do dzisiaj – w Polsce produkuje je m.in. firma Pryzmat Jarosław Grochowski.

Rodzaje opakowań tekturowych

Tektura jest niezwykle sztywnym i wytrzymałym materiałem, a przy tym zwiększa izolację termiczną i zapewnia produktom, które znajdują się wewnątrz opakowania, doskonałą amortyzację. To wszystko, jak również niezbyt wygórowane koszty produkcji i jej ekologia zadecydowało, że opakowania tekturowe nie tracą na popularności. Zwłaszcza, że nowoczesne metody produkcji pozwalają na tworzenie coraz to bardziej doskonałych rozwiązań.

Obecnie w ofercie najlepszych producentów znaleźć można m.in.:

  • opakowania klapowe – najbardziej standardowe, z klapami zamykającymi, idealnymi do sklejenia,
  • opakowania fasonowe – wykrawane do specjalnych kształtów, stosowane np. przez piekarnie, ciastkarnie czy restauracje serwujące pizzę na wynos,
  • opakowania kaszerowane – te oklejane dodatkowo kolorowym arkuszem z logotypem i innymi elementami graficznymi od klienta; idealne przede wszystkim do eksponowania produktów w sklepach.

Producenci oferują również możliwość zamówienia tekturowych elementów wyposażenia opakowań, takich jak: narożniki wzmacniające, wszelkiego typu tacki, wkładki, przekładki, kratownice, obwoluty i znacznie więcej.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Warto przeczytać