Miód manuka - prosta recepta na zdrowie
Mówi się, że miód to płynne zdrowie - dobrze działa na serce, mózg i odporność, a także jest bogaty w witaminy oraz ma właściwości bakteriobójcze. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów tego naturalnego antybiotyku, jednak jeden z nich zdecydowanie góruje nad pozostałymi. Dowiedz się, dlaczego miód manuka uważany jest za najzdrowszy na świecie.
Miód klasyczny a miód manuka
W Polsce miód to niezwykle popularny przysmak. Wykorzystujemy go jako dodatek do potraw, ale też jako lekarstwo i kosmetyk. Zawiera w sobie cenne minerały (m.in. potas, magnez, fosfor i żelazo) oraz witaminy A, B i C. Jednak mimo tych właściwości klasyczne miody takie jak lipowy, akacjowy czy wielokwiatowy pod względem zdrowotnym nie mogą równać się z miodem manuka. Powstaje on z nektaru kwiatów krzewu manuka, który rośnie tylko w Nowej Zelandii i południowej Australii. Wyjątkowe właściwości zawdzięcza zawartości metyloglioksalu (MGO), znanego szerzej jako methylglyoxal, który odpowiada za działanie lecznicze. Prawdziwym fenomenem jest fakt, że w miodzie manuka zawartość tej substancji naturalnej jest kilkaset razy większa niż w innych miodach..Najważniejsze właściwości zdrowotne
W zależności od rodzaju i zawartości MGO miód manuka można stosować na wiele dolegliwości.- Doskonale sprawdzi się do uregulowania flory bakteryjnej jelit oraz na problemy z układem pokarmowym.
- Obniża stężenie kwasu solnego w układzie pokarmowym.
- Regeneruje uszkodzenia błony śluzowe żołądka.
- Hamuje namnażanie bakterii Helicobacter pylori.
- Może wspomóc leczenie, np. zapalenia jelita, wrzodów, niestrawności lub refluksu.
- Pozytywnie oddziałuje na układ oddechowy.
- Odznacza się działaniem antybakteryjnym, co zmniejsza ryzyko rozwinięcia się wielu chorób, jak np. zapalenie zatok, angina czy też zapalenie dziąseł.
- Bardzo dobrze działa na skórę, pomaga na trądzik oraz przyspiesza gojenie ran.
- Może być stosowany na rany i odleżyny.