Artykuł sponsorowany

Miód manuka - prosta recepta na zdrowie

Miód manuka - prosta recepta na zdrowie
Mówi się, że miód to płynne zdrowie - dobrze działa na serce, mózg i odporność, a także jest bogaty w witaminy oraz ma właściwości bakteriobójcze. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów tego naturalnego antybiotyku, jednak jeden z nich zdecydowanie góruje nad pozostałymi. Dowiedz się, dlaczego miód manuka uważany jest za najzdrowszy na świecie. 

Miód klasyczny a miód manuka

W Polsce miód to niezwykle popularny przysmak. Wykorzystujemy go jako dodatek do potraw, ale też jako lekarstwo i kosmetyk. Zawiera w sobie cenne minerały (m.in. potas, magnez, fosfor i żelazo) oraz witaminy A, B i C. Jednak mimo tych właściwości klasyczne miody takie jak lipowy, akacjowy czy wielokwiatowy pod względem zdrowotnym nie mogą równać się z miodem manuka. Powstaje on z nektaru kwiatów krzewu manuka, który rośnie tylko w Nowej Zelandii i południowej Australii. Wyjątkowe właściwości zawdzięcza zawartości metyloglioksalu (MGO), znanego szerzej jako methylglyoxal, który odpowiada za działanie lecznicze. Prawdziwym fenomenem jest fakt, że w miodzie manuka zawartość tej substancji naturalnej jest kilkaset razy większa niż w innych miodach.. 

Najważniejsze właściwości zdrowotne

W zależności od rodzaju i zawartości MGO miód manuka można stosować na wiele dolegliwości.
  • Doskonale sprawdzi się do uregulowania flory bakteryjnej jelit oraz na problemy z układem pokarmowym.
  • Obniża stężenie kwasu solnego w układzie pokarmowym.
  • Regeneruje uszkodzenia błony śluzowe żołądka.
  • Hamuje namnażanie bakterii Helicobacter pylori.
  • Może wspomóc leczenie, np. zapalenia jelita, wrzodów, niestrawności lub refluksu.
  • Pozytywnie oddziałuje na układ oddechowy.
  • Odznacza się działaniem antybakteryjnym, co zmniejsza ryzyko rozwinięcia się wielu chorób, jak np. zapalenie zatok, angina czy też zapalenie dziąseł.
  • Bardzo dobrze działa na skórę, pomaga na trądzik oraz przyspiesza gojenie ran.
  • Może być stosowany na rany i odleżyny.

Jak stosować miód manuka?

Ze względu na swoje pochodzenie miód manuka nie jest najtańszy, jednak jego właściwości sprawiają, że jest wart swojej ceny. Decydując się na zakup, warto skorzystać z wiarygodnego źródła, które da Ci pewność oryginalnego pochodzenia produktu. Warszawski sklep zielarsko-medyczny Zdrowie i Uroda to miejsce, gdzie znajdziesz nie tylko wysokiej jakości spożywczy miód manuka, ale też wszelkiego rodzaju kosmetyki naturalne oraz preparaty ziołowe. Wybierając miód w klasycznej formie, możemy stosować go jako dodatek do posiłków oraz napojów. Oprócz tego miód manuka często stanowi składnik kosmetyków, maseczek, a także pastylek i słodyczy. Ze względu na to, że jest to produkt naturalny, nie ma większych ograniczeń, jeśli chodzi o dawkowanie. Pamiętajmy jednak, że stosując miód w celach leczniczych i profilaktycznych, należy spożywać go na czczo na 20 minut przed pierwszym posiłkiem. Wystarczą już 2-3 łyżeczki produktu dziennie, by osiągnąć zamierzone efekty.
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz