Kurkuma i jej niezwykłe właściwości. Jak stosować kurkumę?
Kurkuma, czyli szafran indyjski, to roślina której kłącze i właściwości przypominają imbir. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywną, złocistopomarańczową barwą. Substancją, którą za nią odpowiada, jest kurkumina. Kurkumina nie tylko nadaje piękny kolor, ale ma również silne właściwości hamujące procesy zapalne. Przeczytaj, jak możesz stosować kurkumę w codziennej diecie i dlaczego warto to zrobić.
Lecznicze właściwości kurkumy
Kurkuma znana jest jako roślina o licznych właściwościach leczniczych. Jej cudowne działanie wynika z obecności związków leczniczych zwanych kurkuminoidami. Najważniejszym z nich jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych.
- Kurkuma może być stosowana na wzmocnienie i infekcje. Naukowcy z Oregon State University w USA oraz uniwersytetu w Kopenhadze odkryli, że kurkumina może podnosić poziom katelicydyny – peptydu, który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Jej pozytywne działanie może być niezastąpione również w przypadku, gdy infekcja już się rozwinęła. Według badaczki prof. Aarthi Narayanan z George Mason University kurkumina, hamując namnażanie wirusa, może poprawić samopoczucie pacjenta i ułatwić działanie właściwych środków przeciwwirusowych.
- Oprócz wspomnianych wyżej właściwości kurkuma wykazuje również właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa też rozkurczająco. Wykorzystywana jest jako składnik preparatów stosowanych w dysfunkcji trzustki i zaburzeniach trawienia. Poza tym substancje zawarte w kurkumie działają ochronnie na komórki wątrobowe, dlatego jest ona składnikiem wielu leków stosowanych w stanach niewydolności wątroby i zapaleniu dróg żółciowych.
- Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym kurkuma może również redukować i cofać symptomy cukrzycy. Wiele analiz badaczy z całego świata wskazuje na to, że kurkumina zawarta w kurkumie obniża czynniki pro-zapalne – TNF-α oraz IL-6, które występują przy cukrzycy. Naukowcy z Chinese Medicine oraz Uniwersytetu McGill przejrzeli wiele badań dotyczących kurkuminy z całego świata dotyczących chorych na cukrzycę myszy i szczurów. Potwierdziły one potencjał kurkumy w leczeniu cukrzycy i związanych z nią dolegliwości.
- Kurkumina ma również silne działanie przeciwutleniające, dlatego może być przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów, takich jak: rak skóry, rak płuc, rak żołądka, rak wątroby czy rak trzustki. Należy jednak pamiętać, że nie jest ona lekiem na raka i nie może zastąpić profesjonalnego leczenia.
Jak stosować kurkumę?
Jak stosować kurkumę w kuchni? Korzeń tej rośliny możesz dodać do zupy, herbaty, naturalnych lodów, lemoniady, koktajli, soków oraz dipów do sałatek. Kurkuma nadaje potrawom wspaniałego koloru, aromatu i dostarcza dużą dawkę zdrowia i energii. Warto włączyć ją do swojego codziennego jadłospisu.
Pamiętaj jednak, że kurkuma, jak każda spożywana przez nas substancja, ma pewne ograniczenia stosowania. Powinny jej unikać kobiety w ciąży, ponieważ pobudza ona pracę macicy, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do poronienia. Na tę roślinę muszą uważać też osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (kurkuma wzmaga ich działanie) i osoby chore na kamicę żółciową (kurkuma może zwiększać odczuwanie bólu).
Ze względu na słabą przyswajalność kurkuminy, kurkumę warto łączyć z czarnym pieprzem. Kurkumina jest również rozpuszczalna w tłuszczach, więc dobrym pomysłem może być jej spożywanie z odrobiną tłuszczu, np. oliwy z oliwek. Poniżej znajdziesz przepis na witaminowy szot z kurkumą, który możesz pić codziennie.
Przygotuj:
- 3 kłącza kurkumy,
- 1 kłącze imbiru,
- 1 cytrynę,
- 1 pomarańczę
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- odrobinę oleju np. z siemienia lnianego lub oliwy z oliwek.
Nie masz pomarańczy? Szot z kurkumą możesz zrobić również z innych składników. Przygotuj:
- spore kłącze imbiru,
- garść korzeni kurkumy,
- 1 cytrynę,
- szczyptę pieprzu,
- cynamon.
Do tej mieszanki możesz dodać również syrop klonowy, który osłodzi napój. Smacznego!