Materiał Partnera

Kuchnia włoska pełna zalet

Kuchnia włoska pełna zalet

Każdy z nas uwielbia jeść, a jeśli jedzenie jest zdrowe i smaczne to tylko zwiększa się nasz apetyt. Coraz więcej osób rozsmakowało się w daniach kuchni włoskiej. Powodem jest wykorzystanie świeżych i aromatycznych warzyw i owoców, które w połączeniu z makaronem czy ciastem na pizzę smakują wyśmienicie. Kuchnia włoska jest ponadto bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu.

Składniki kuchni włoskiej

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł pizzę czy tradycyjne spaghetti bolognese. Są to dania, które na stałe zagościły na polskich stołach, a tak naprawdę są częścią większej kultury kulinarnej. Kuchnia włoska, bo o niej mowa, przyciąga świeżymi warzywami, owocami oraz aromatycznymi przyprawami. W daniach kuchni włoskiej nie może zabraknąć pomidorów, bakłażanów, cukinii, cebuli, oliwek, bazylii, roszponki, rukoli, ale też szynki parmeńskiej czy sera typu parmezan czy ricotta. Podstawę dań stanowi oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która jest bazą wielu pysznych sosów, ale jest też używana do skropienia sałatek czy pizzy tuż przed jej podaniem. W kuchni włoskiej wykorzystywane są równie często owoce morza oraz różne gatunki ryb. Ta wielość składników sprawia, że dania są niepowtarzalne, ale przede wszystkim zdrowe.

Tradycyjne dania kuchni włoskiej

Włoskie mammy (mamy, gospodynie domowe) to mistrzynie kuchni. Potrafią w kilku niepozornych składników przygotować dania dla całej rodziny. Z pokolenia na pokolenie przekazywane są przepisy, które niezmiennie zachwycają smakiem, a tylko drobna modyfikacja sprawia, że stają się niepowtarzalne w skali świata. Najbardziej popularną zupą kuchni włoskiej jest minestrone. Powstaje ona na bazie świeżych warzyw i może być serwowana z makaronem lub kluseczkami. Włosi szczycą się szeroki asortymentem różnych rodzajów makaronów podawanych z sosami typu bolognese, arrabiata czy aglio e oglio. Obok past na stołach goszczą odpowiedniki polskich pierogów i klusek, czyli ravioli, ghnocchi, tortellini. Mogą być one podawane z sezonowymi warzywami jak dynia z ricottą, czy po prostu z mięsem. Jednak najbardziej popularny daniem kuchni włoskiej jest pizza, która zawiera bogactwo przeróżnych dodatków. Oczywiście nie może zabraknąć na niej pysznego sosu pomidorowego i mozzarelli, które nadają daniu smaku i włoskiego klimatu. Słoneczna Italia słynie też z serów, szynki parmeńskiej, selera naciowego i karczochów. Wszystkie te składniki mogą stać się elementem włoskiej pizzy, makaronu, ale też samodzielnych dań w stylu ragu.

Opracowanie:
Częstochowa, Waszyngtona 18 lok. 1
tel. 691 910 408
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz