Jemy zdrowo. Jak wybrać dobry chleb?
Chleb to jeden z podstawowych produktów, które znaleźć można w większości polskich domów. Jednak nie każdy jego rodzaj przynosi domownikom korzyści. Z tego względu warto wiedzieć jaki chleb wybierać, aby odżywiać się nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Chleb – fakty i mity
Chleb znany jest nam już od tysięcy lat. Stanowił jeden z podstawowych składników diety Starożytnych Egipcjan. Poza rolą jaką odgrywa w odżywianiu, posiada też symboliczne znaczenie, dlatego jest nie tylko ważnym elementem spożywczym, ale i kulturowym. Nic więc dziwnego, że wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić życia bez jedzenia chleba i pieczywa w ogóle. Niestety, źle wybrany chleb niskiej jakości może też mieć negatywny wpływ na ludzki organizm.
-Wybierając chleb warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów i zdecydować się na ten, którego składniki zapewnią nam zdrowie i dobre samopoczucie. Dobry chleb nie zawiera sztucznych dodatków, barwników i konserwantów. Najlepiej, jeśli w jego składzie występuje mąka adekwatna do rodzaju pieczywa, woda, sól, ziarna zbóż, a także zakwas lub drożdże – tłumaczy ekspert reprezentujący Piekarnię Marian Sujka.
Wszelkie dodatki lub zamienniki wyżej wymienionych elementów, które często można znaleźć w składzie pieczywa aplikowane są przez producentów z oszczędności oraz, aby zachęcić klientów do kupna (np. karmel używany jest jako barwnik, który nadaje bochenkowi chleba piękny kolor lub upodabnia pszenne pieczywo do żytniego, co często wprowadza klientów w błąd).
Cechy dobrego chleba
Aby chleb można było uznać za dobry, powinien być upieczony na bazie zdrowej mąki, bogatej w wartości odżywcze – najbardziej wartościowy jest chleb pszenny razowy, który powstaje z mąki z pełnego ziarna, a także graham, chleb orkiszowy oraz chleb z mąki pur-pur (otrzymuje się ją z niemodyfikowanej genetycznie, czystej pszenicy o tej samej nazwie).
Wybierając chleb warto pamiętać, że:
- żytni chleb nie może mieć czekoladowo-rudej barwy, gdyż może ona świadczyć o dodatku karmelu, powinien mieć natomiast kolor szarobrązowy,
- dobry chleb pszenny to taki, którego skórka ma złocisty kolor,
- istotna jest waga bochenka (im cięższy, tym lepszy),
- miękisz chleba pszennego powinien być porowaty równomiernie, natomiast żytniego powinien być wilgotny i mieć bardziej zbitą konsystencję,
- chleb dobrej jakości jest sprężysty (po zgnieceniu wraca do poprzedniego kształtu),
- termin przydatności dobrego chleba powinien wynosić kilka dni (wypiekany tradycyjnie i bez konserwantów nie może leżeć zbyt długo), lepiej zrezygnować z chleba, którego termin przydatności wynosi miesiąc lub dłużej,
- chleb dobrej jakości nie kruszy się podczas krojenia.