Artykuł sponsorowany

Jakie właściwości zdrowotne mają ryby? Rybacka Spółdzielnia Regalica

Jakie właściwości zdrowotne mają ryby? Rybacka Spółdzielnia Regalica

Zapewne jak każdy wie, ryby to samo dobro. Posiadają one naprawdę dużo właściwości zdrowotnych, a poza tym warto wiedzieć, że są podstawą w diecie śródziemnomorskiej i azjatyckiej. W rybach znajduje się sporo minerałów i witaminy, które doskonale wpływają na funkcjonowanie organizmu czy chociażby wygląd zewnętrzny. Jakie właściwości zdrowotne mają ryby? Które ryby najlepiej wybierać? O tym w naszym artykule. Zachęcamy do przeczytania.

Jakie wyróżniamy typy ryby?

Na samym początku najlepiej zacząć od podstaw, czyli od napisania, jakie wyróżniamy typy ryb. Na pewno wiele razy zastanawialiście się, z jakimi rodzajami możemy się spotkać w większości sklepów. Praktycznie w każdym sklepie możemy się spotkać z rybami morskimi (słonowodnymi), do których zaliczamy takie ryby jak śledź, tuńczyk, łosoś, makrela, szprot, czy mintaj. Kolejną grupą ryb są ryby słodkowodne i tak tutaj możemy wymienić karpia, sandacza, czy chociażby pstrąga. Podziału ryb dokonuje się również na ryby tłuste (np. makrela), średnio-tłuste (np. karp), jak i chude (np. dorsz). Ryby dzieli się również na formę, w jakiej są sprzedawane. Bardzo często sprzedaje się ryby surowe (czyli takie, które są mrożone, ale przede wszystkim świeże), przetworzone oraz wędzone.

Niezmiernie ważny jest odpowiedni wybór miejsca, w którym zamierzamy zakupić ryby. Jednym z renomowanych miejsc na mapie Polski jest Rybacka Spółdzielnia Regalica z Gryfina, działająca już od 1949 roku. Prowadzi ona działalność na rzece Odrze, Odrze Zachodniej, Odrze Wschodniej i Międzyodrzu - obszar użytkowanych wód wynosi 2466,1 ha. To tutaj właśnie możemy kupić świeże i najlepsze ryby słodkowodne, ponieważ spółdzielnia zatrudnia rybaków, którzy poławiają ryby słodkowodne mające znaczenie gospodarcze, takich gatunków jak: węgorz, szczupak, sandacz, sum, lin, płoć, leszcz i krąp.  Złowione okazy są magazynowane w chłodniach, a następnie oferowane do sprzedaży w stanie świeżym bądź żywym zarówno odbiorcom hurtowym, jak i detalicznym poprzez kiosk znajdujący się na terenie Bazy rybackiej przy ul. Garbarskiej 6 w Gryfinie.

Jakie właściwości zdrowotne mają ryby?

Jak już zdążyliśmy wcześniej wspomnieć, ryby mają wiele właściwości zdrowotnych, aczkolwiek aby z nich korzystać, powinniśmy je jeść dość często, czyli najlepiej więcej niż dwa razy w tygodniu. Zawierają one wiele cennych składników, takich jak między innymi kwasy omega-3, które znajdują się np. w łososiu. To są dobre tłuszcze, które doskonale wpływają na pracę układu krążenia, odpornościowego, czy nawet wzroku. Ryby zawierają multum witamin z różnych grup - między innymi A, D i E, które rozpuszczają się w tłuszczach. Natomiast jeśli chodzi o ryby chude, mają one w sobie witaminę B, więc są one zalecane dla kobiet w ciąży oraz osobom, które zmagają się z nadmiernym stresem. Jeśli zależy Ci na idealnej sylwetce - postaw na ryby słodkowodne, gdyż są one doskonałym źródłem białka. Najlepiej wybierać ryby chude bowiem doskonale zastępują mięso. Na sam koniec przyda się kilka słów podsumowania. Jak możemy wyżej zauważyć, zdecydowanie warto jeść ryby. Jednak pamiętajmy, aby kupować je jedynie w renomowanych miejscach, dzięki czemu nie będziemy mieli najmniejszych wątpliwości co do ich jakości. Natomiast jeśli zdecydowałeś się na kupno ryb wędzonych, koniecznie znajdź dobrą i profesjonalną wędzarnię. 

Opracowanie:
Gryfino, Flisacza 15A
tel. 698 727 729
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz