Artykuł sponsorowany

Jakich przypraw warto używać?

Jakich przypraw warto używać?
W Polsce powszechnie stosowane są takie przyprawy jak pieprz czarny, ziele angielskie, sól oraz liść laurowy. Dodaje się je do większości potraw i niemal każdy ma w swojej spiżarni spory ich zapas. Warto jednak poznać kilka nowych smaków, które sprawią, że wszystkie dania nabiorą głębszego aromatu. Które przyprawy powinieneś przetestować w swojej kuchni?

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi ma podobny zapach do pospolitego, jednak jest mniej ostry i nie tak bardzo intensywny. Występuje w postaci wrzecionowatych, wydłużonych listów, a roślina może osiągać nawet 50 cm wysokości. Powszechnie występuje w wilgotnych lasach Europy, również w Polsce. W przeciwieństwie do czosnku pospolitego zjada się jego liście, a nie cebulkę. Mogą mieć postać świeżą lub suszoną. Nadaje potrawom głębszego, bardziej „wiosennego” aromatu. Można nim przyprawiać potrawy gotowane, pieczone i smażone oraz spożywać na zimno, na kanapkach, w pastach lub twarożkach. Czosnek niedźwiedzi nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku i zapachu w ustach.

Czubryca zielona i czerwona

Czubryca to mieszanka przypraw, której największą zaletą jest wygoda stosowania. Została skomponowana w taki sposób, aby po dodaniu nawet niewielkiej ilości potrawa zyskała intensywny smak. Przyprawa występuje w dwóch postaciach:

  • Czerwona – rozmaryn, papryka słodka, papryka chili, pieprz czarny, cząber, papryka ostra, czosnek granulowany, kozieradka, sól, kukurydza.
  • Zielona – cząber, cebula, czosnek, natka pietruszki, sól i skrobia kukurydziana.

Obie doskonale nadają się do dań jednogarnkowych, zarówno kuchni polskiej, jak i orientalnej. Istotne jest znalezienie czubrycy, która będzie zawierała poszczególne składniki w dobrych proporcjach. Można zakupić ją między innymi w sklepie Świat Drożdży, który prowadzi sprzedaż wysyłkową.

Lubczyk – naturalna maggi

Jedną z najbardziej interesujących przypraw jest suszony lubczyk. Jego liście i łodygi z wyglądu przypominają seler, jak i również mają delikatny jego posmak. Jest to roślina niezwykle aromatyczna, dlatego występuje w płynnych przyprawach typu maggi i to właśnie ona nadaje im charakterystycznego smaku.

Lubczyk jest lepszy od maggi, ponieważ:

  • wspomaga układ moczowy i pokarmowy;
  • poprawia koncentrację;
  • ma stosunkowo niską cenę;
  • ma intensywny, przyjemny aromat i smak;
  • nie zawiera dodatków chemicznych.

Lubczyk można dodawać do niemal każdej potrawy, od zup aż po sosy i pieczenie. Większość płynnych przypraw zawiera w swoich składzie duże ilości wzmacniaczy smaku takich jak glutaminian monosodowy, dlatego lepiej ich unikać.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz