Artykuł sponsorowany

Jaki chleb kupować w piekarni? - odpowiada piekarz firmy Grejdi Dymińscy Sp.j.

Jaki chleb kupować w piekarni? - odpowiada piekarz firmy Grejdi Dymińscy Sp.j.

Ciężko wyobrazić sobie dobre, polskie śniadanie bez chrupiącego pieczywa. Krajowy chleb słynie z pysznego smaku i smakowitego aromatu. Niestety coraz częściej kupujemy pieczywo w marketach, a to nie wyróżnia się wysoką jakością. Zazwyczaj powstaje z głęboko mrożonego ciasta, które pełne jest konserwantów i sztucznych wypełniaczy. Żeby cieszyć się dobrym zdrowiem, warto codziennie odwiedzić dobrą piekarnię i tam zaopatrywać się w tradycyjne wypieki. Jaki chleb kupować? Dowiemy się tego od piekarza z firmy Grejdi Dymińscy Sp.j.

Pieczony na zakwasie czy z dodatkiem drożdży?

Żeby rozpoznać, które pieczywo jest najbardziej wartościowe, należy najpierw zapoznać się z jego rodzajami. Dobre piekarnie oferują całe bogactwo świeżych wypieków, które tworzone są w oparciu o tradycyjne receptury. Warto wiedzieć, że istnieją dwie podstawowe metody wypieku chleba: z dodatkiem drożdży lub na zakwasie. Chleb pieczony na zakwasie powstaje przy użyciu zakwasu. Mianem tym określa się mieszankę mąki z wodą, która wcześniej została poddana procesowi fermentacji. Wyhodowane w ten sposób kultury bakterii zachowują się podobnie jak drożdże. Jak informuje piekarz z Grejdi Dymińscy Sp.j. – pieczywo na zakwasie wyróżnia się zbitym miąższem i na dłużej zachowuje swoją świeżość. Zazwyczaj wypieka się je z mąki pszennej lub żytniej. Pieczywo z dodatkiem drożdży jest dużo szybsze w produkcji. Mikroorganizmy te bogate są w witaminę B i wiele pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wypieki z drożdży tworzone są głównie z mąki pszennej lub jej mieszanki z mąką pełnoziarnistą.

Chleb jasny czy ciemny – który z nich jest zdrowszy?

Wielu z nas uważa, że pieczywo jasne jest mniej zdrowe, gdyż pozbawione jest większości składników odżywczych, które znajdziemy w pieczywie ciemnym. Nie jest to jednak do końca prawda. Chleb jasny wypieka się z mąki oczyszczonej, dzięki czemu jest on znacznie delikatniejszy w smaku. Jest on polecany dla osób, które mają wrażliwy przewód pokarmowy. Pieczywo razowe powstaje z mąki razowej. Oznacza to, że ziarna zbóż zostały zmielone tylko raz, co sprawia, że mąka tego typu jest bogatsza w witaminy i sole mineralne. W sklepach spożywczych możemy natknąć się na pieczywo barwione, które tylko „udaje” zdrowsze, a swoją piękną barwę zawdzięcza karmelowi lub polepszaczom. Należy go unikać, gdyż nie przysporzy nam zdrowia. Pieczywo razowe będzie idealne dla osób aktywnych, na diecie i mających problem z prawidłowym trawieniem.

Pamiętamy, by kupować pieczywo w sprawdzonych piekarniach, które dużą uwagę przykładają do jakości oferowanych przez siebie produktów. Wypieki na bazie tradycyjnych receptur to gwarancja zdrowia, smaku i satysfakcji z zakupów.

Najlepsze wypieki

Firma Grejdi to piekarnia-cukiernia specjalizująca się w sprzedaży świeżego pieczywa na naturalnym zakwasie. W ofercie znajdują się różne rodzaje chleba, takie jak żytni, pszenny, mieszany, na maślance czy na jogurcie.

Wyroby cukiernicze oferowane przez Grejdi obejmują ciasta domowe, ciasteczka, torty weselne oraz ciasta okazjonalne. Firma oferuje również wyroby bankietowe, takie jak biszkoptowe babeczki z kremem, kruche babeczki z masą kremową i owocami czy minidesery na bazie sernika na zimno lub żelatyny.

Opracowanie:
Zduńska Wola, Spacerowa 89
tel. 43 823 22 49
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz