Jak zrobić rybę po grecku? Przepis
Ryba po grecku to jedno z ulubionych dań rybnych Polaków. Ta uniwersalna potrawa smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest przy tym idealna dla wszystkich łasuchów, którzy jednak dbają o zdrową dietę. Chcesz wiedzieć, jak przygotować tradycyjną rybę po grecku na wigilijną kolację? Sprawdź nasz poradnik i dowiedz się, jak przyrządzić jeden ze świątecznych klasyków na nadchodzące Boże Narodzenie. Smacznego!
Skąd pochodzi ryba po grecku?
Ryba po grecku to jedno z klasycznych, świątecznych dań. Ta potrawa nie pochodzi jednak z Grecji, co mogłaby sugerować jej nazwa. Dlaczego więc w Polsce przyjęło się nazywać tego rodzaju potrawę „rybą po grecku"? Być może pierwowzorem tego przysmaku było greckie danie psari plaki – pieczona ryba podawana z warzywami, jednak niekoniecznie duszonymi w sosie pomidorowym.
Nazwa ryba po grecku mogła się wziąć również z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z duszonych warzyw, podawanych na zimno jako przystawki. Równie często pojawiają się w nich ryby – pieczone, grillowane, smażone czy przygotowywane na parze.
W Polsce rybę po grecku sporządza się ze smażonej ryby i duszonych warzyw, a na koniec doprawia na pomidorowo, aby danie nabrało charakterystycznego smaku. To łatwa potrawa, którą możemy przygotować nawet z 2-3 dniowym wyprzedzeniem.
Ryba po grecku – składniki
Do przygotowania tego tradycyjnego wigilijnego dania będziesz potrzebować:
500 g filetów z białej ryby (możesz wykorzystać filety z tilapii, dorsza, morszczuka lub mintaja),
300 ml bulionu warzywnego,
2 marchewki,
1 pietruszkę,
1 cebulę,
mały kawałek selera,
100 ml koncentratu pomidorowego,
przyprawy – 3 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
mąkę pszenną.
Jak zrobić rybę po grecku?
Najpierw zajmij się warzywami – marchew, pietruszkę oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż się pięknie zeszkli. Następnie dodaj do niej pozostałe warzywa. Całość dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim.
Do warzyw dodaj bulion (najlepiej warzywny) i smaż 10 minut. Po upływie tego czasu odlej część płynu, wymieszaj z koncentratem i dodaj do przygotowanej masy. Całość duś wolno około 15 minut.
Jeśli masz świeżą rybę, przepłucz ją pod zimną wodą, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Rybę mrożoną musisz wcześniej wyjąć z zamrażarki i dać jej się rozmrozić naturalnie. Gotowe filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na złoty kolor. Przełóż do naczynia i przykryj warzywami. Schładzaj kilka godzin w lodówce, aby danie nabrało smaku. Przed podaniem udekoruj ziołami: oregano, pietruszką, koperkiem.
Rybę po grecku możesz przygotować również w piekarniku. W takim przypadku usmażone filety przełóż razem z warzywami do żaroodpornego naczynia i piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Całą instrukcję znajdziesz również w naszym video.
Poszukujesz innych przepisów na potrawy, które możesz zaserwować swoim gościom podczas Bożego Narodzenia? Na świątecznym stole nie może zabraknąć kilku popisowych dań. W specjalnej zakładce umieściliśmy nasz propozycje, o które warto uzupełnić wigilijne menu. Sprawdź pod tym linkiem.