Jak zrobić pyszne cake pops?

Jak zrobić pyszne cake pops?

Szukasz pomysłu na udaną przekąskę na wieczór z przyjaciółmi? Chcesz stworzyć coś prostego i efektownego na urodziny dziecka? Może po prostu chcesz mieć w domu zrobione przez siebie przysmaki, które będą robić wrażenie na gościach? Cake pops sprawdzą się w każdej sytuacji. Dowiedz się, czym są te przysmaki, poznaj najlepsze przepisy i sposoby na to, jak można je udekorować.

Co to są cake pops?

Cake pops to uformowane w kulki kawałki ciasta połączone ze słodkim kremem (może być to też nutella, masło orzechowe czy dżem) i polane czekoladą – wyglądem oraz smakiem przypominają bajaderki. Osadzone są one przeważnie na drewnianym lub plastikowym patyczku. Dekorować można je bardzo dowolnie, a ostatnio stały się popularnym przysmakiem, który zawojował cukiernie.

Powstało już wiele wariacji na ich temat. Można spotkać się z cookie pops, czyli ciastkami na patyku oraz cup cake pops – babeczkami na patyku. Modne są również lizaki ze świeżymi owocami.

Patyczki do cake pops można zamówić w sklepie internetowym. Można znaleźć je również w wielu supermarketach. Zazwyczaj pakowane są w zestawach 50 lub 100 sztuk. Koszt takich patyczków waha się pomiędzy 5 zł a 20 zł. Cena zależna jest od długości, ilości i jakości patyczków.

Jak przygotować cake pops?

Przepisy na ciasto do cake pops są różne. Bazą może być pokruszony biszkopt lub babka. Tak naprawdę wykorzystać możemy ścinki dowolnego ciasta lub też pokruszyć zwykłe ciasteczka – świetnie sprawdzą się ciasteczka maślane czy kokosowe.

Krem również może być oryginalny. Nie musi być to typowa masa tortowa. Proste rozwiązania w przypadku cake pops są najlepsze. Wyjątkowość tych ciasteczek polega na nietypowym doborze prostych składników, których połączenie daje nową jakość.

Idealnie zatem będzie, jeżeli wykorzystasz serek mascarpone i zmieszasz go z nutellą lub masłem orzechowym. Możesz również dodać bakalie – rodzynki lub orzechy. Wszystko zależy od twojej wyobraźni i kulinarnego gustu. Po wyborze składników możesz przystąpić do robienia ciasteczek:

  1. Z ciasta i kremu uformuj kuleczki.
  2. Zawiń kuleczki w folię spożywczą i wsadź do zamrażalki na 15 minut.
  3.  W międzyczasie rozpuść dowolną czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do niej jedną łyżkę oleju.
  4. Wyjmij kulki z zamrażalki.
  5. Koniec patyczka zanurz w czekoladzie i wetknij w środek kulki. Połóż je na blasze patyczkami do góry i ponownie włóż do zamrażarki na 15 minut.
  6. Czekolada zdąży już przestygnąć, dlatego należy ponownie ją roztopić. Wyjmij kulki z zamrażarki, zanurz je w czekoladzie i poczekaj, aż skapnie jej nadmiar. Udekoruj i ponownie wsadź kulki do zamrażalki na 15 minut.

Pamiętaj, że cake pops należy trzymać w chłodnym miejscu. Nie mogą stać długo na słońcu czy w cieple. Chłodne ciasteczka smakują najlepiej.

Jak udekorować cake pops?

Każdy cake pops możesz udekorować w inny sposób. Ciasteczka będą wtedy wyglądać ciekawie, estetycznie i kolorowo – spełnią rolę nie tylko pysznej przekąski, ale również idealnej dekoracji.

Cake pops to cuda na kiju. Do dekoracji samych ciasteczek możesz wykorzystać kolorowe posypki, żelki, wiórki kokosowe, sezam, płatki migdałowe – wszystko, co jest kolorowe i jadalne. Puść wodze fantazji i stwórz coś oryginalnego.

Wykonanie tego typu ciasteczek nie jest drogie. Cena cake pops zależna jest od składników, których użyjesz. Takie ciasteczka możesz również kupić w cukierni. Warto jednak zainwestować czas w samodzielne ich zrobienie. Dowolność doboru składników i łatwość przygotowania może sprawić wiele radości. Lepienie ciasteczek może być ciekawym pomysłem na czas spędzony wspólnie z przyjaciółmi.

Sporym ułatwieniem jest maszynka do cake pops. Na rynku dostępnych jest wiele modeli. Urządzenie nie jest drogie, a sprawi, że twoje cake pops będą idealne. Czas przygotowania ciasteczek również będzie krótszy.

Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz