Artykuł sponsorowany

Jak wybrać idealny serwis obiadowy?

Jak wybrać idealny serwis obiadowy?
Wybranie odpowiedniego serwisu obiadowego dla większości osób ma ogromne znaczenie. Powinien być nie tylko praktyczny, ale musi też idealnie pasować do stylu kuchni oraz pozostałego jej wyposażenia. Jedni wolą zestawy kolorowe, inni bardziej eleganckie i formalne. Z jakich elementów powinien składać się zestaw obiadowy i na co należy zwracać uwagę, podczas jego zakupu?

Mniej formalny czy elegancki?

Popularne jest posiadanie w domu dwóch rodzajów serwisu. Jeden codzienny do użytku domowników, który może mieć dowolne wzory i kolory. Nie musi być drogi – ważne, żeby był trwały. Drugi zestaw powinien być elegancki, aby można go było używać w czasie różnych imprez okolicznościowych. W przypadku serwisów formalnych zwykle wybiera się duże zestawy na 12 osób.

Żeby wybrać idealny serwis, warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań:

  1. Jaki styl bardziej pasuje do twojej kuchni – tradycyjny czy nowoczesny?
  2. Który kolor zestawu będzie dobrze wyglądał na kuchennym stole?
  3. Czy chcesz kupić serwis, który można myć w zmywarce?
  4. Z jakiego materiału naczynia najbardziej Cię interesują – porcelanowe, kamionkowe, czy może szklane?

Z czego powinien się składać?

W przypadku serwisu stosowanego na co dzień wystarczy, żeby składał się z dużych i małych talerzy, głębokich talerzy oraz kilku salaterek. Serwis obiadowy używany na imprezy okolicznościowe musi być bardziej praktyczny i powinien składać się z następujących elementów:

  • duże płaskie talerze,
  • głębokie talerze,
  • salaterki,
  • duże miski,
  • półmiski,
  • sosjerka,
  • waza.

Wiele serwisów obiadowych jest sprzedawane w komplecie wraz z serwisami kawowymi, w których skład wchodzą zwykle talerze deserowe, filiżanki z podstawkami oraz dzbanuszki – na kawę, herbatę i mleko. Trzeba jednak pamiętać, że poszczególne zestawy mogą się nieco od siebie różnić. To producent decyduje o tym, z czego dokładnie będzie się składał zestaw. Jeśli interesujący Cię model nie zawiera wszystkich niezbędnych naczyń, warto dopytać, czy istnieje możliwość dokupienia ich. Niektórzy producenci oprócz gotowych zestawów, sprzedają również naczynia na sztuki i można dobrać sobie dodatkowe półmiski i dzbanki.

Na co zwracać uwagę, podczas zakupu?

Podczas zakupu serwisu obiadowego, najważniejsze jest zwrócenie uwagi na jego jakość. Powinien być wyprodukowany z wysokiej jakości surowca np. odpornego na uszkodzenia szkła lub porcelany. Jedną z polecanych firm jest Porcelana24, która prowadzi sprzedaż internetową. Bardzo ważne jest również estetyczne wykonanie wszystkich elementów serwisu. Nie mogą zawierać żadnych uszkodzeń i błędów produkcyjnych, które mają negatywny wpływ nie tylko na wygląd, ale również wytrzymałość naczyń.

Opracowanie:
Marki, Bukowa 11
tel. 509 993 742
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz