Artykuł sponsorowany

Jak wybrać dobrą pizzerię?

Jak wybrać dobrą pizzerię?

Od kilkunastu lat w Polsce prężnie rozwijają się restauracje typu pizzerie. Niestety nie każda z nich serwuje dania o niepowtarzalnym włoskim smaku. Kuchnia włoska jest bardzo wymagająca, więc najlepsze lokale gastronomiczne starają się zatrudniać ludzi z pasją, kuchennym kunsztem i znajomością śródziemnomorskich smaków. Polecaną wśród klientów pizzernią jest lokal Koloseum w Zielonej Górze.

Klimat włoskiej pizzerii

Niestety wiele lokalów gastronomicznych serwujących pizzę przypomina zwykłe punkty z fast foodami, w których czuć zapach spalenizny i chemii. To dlatego pierwszym wyznacznikiem dobrej pizzerii jest jej wystrój i panujący w niej klimat. Jeśli pizzeria urządzona jest w prawdziwie włoskim stylu, a po otwarciu drzwi czuć aromatyczne zapachy przypraw, możesz mieć pewność, że znalazłeś się w dobrym miejscu. Tu zjesz smacznie. Tak jest w przypadku Pizzerii Koloseum, której aranżacja wystroju, smaki potraw, a także sposób ich podania przenoszą gości do słonecznej Italii. Polecanymi daniami są między innymi „Sjesta Rzymianina” z warzywami i owocami czy „Bunt Zapaśników” z owocami morza. Dobre pizzerie są również w stanie dostarczać pizzę na telefon z dowozem wprost pod drzwi.

Tradycyjne przepisy

Najlepsi restauratorzy, tacy jak ci zarządzający pizzerią Koloseum, dbają o to, aby ich kucharze mieli do dyspozycji najświeższe produkty pozwalające przyrządzać dania nie tylko smaczne, ale i z dobrych składników. To właśnie wykorzystanie wysokiej jakości produktów pszennych, przypraw śródziemnomorskich, świeżych warzyw i mięs pozwala na uzyskanie niezwykłego smaku, zapachu, a także wyglądu pizzy (produkty są starannie selekcjonowane). Bardzo ważny jest również sposób jej wypiekania – najlepsze pizzerie korzystają z tradycyjnych włoskich metod, które są wciąż udoskonalane. Tajniki kuchni włoskiej najlepiej poznawać podczas rozwijających podróży do miejsca jej narodzin – Italii. Wiedzą o tym pracownicy pizzerii Koloseum, którzy odwiedzają Półwysep Apeniński. Dzięki temu są w stanie zaproponować tradycyjną pizzę rzymską bądź neapolitańską. Ich smak potrafi zachwycić nawet tych, którzy nie są smakoszami tego typu dań.

Profesjonalni kucharze

To czy dany lokal serwujący pizzę jest wart uwagi, łatwo określić po opiniach klientów, a także po skosztowaniu chociaż jednego kęsa serwowanego dania. Profesjonalni kucharze dokładnie wiedzą, w jaki sposób przygotować ciasto na pizzę rzymską (grubsze zarumienione ciasto i podniesione brzegi) czy na pizzę neapolitańską (brak zaokrąglonych brzegów, płaskie i bardzo cienkie ciasto). Podobnie jest ze smakiem sosu pomidorowego (passaty pomidorowej), który musi być wyrazisty oraz doprawiony włoskimi przyprawami. Najlepsi pizzermeni zawsze przygotowują ciasto sami, od podstaw – tak jest w pizzerii Koloseum z Zielonej Góry. Gotowe półprodukty pszenne nie są w stanie dorównać świeżym wyrobom, które całkowicie inaczej wypiekają się w piecu. I, rzecz jasna, inaczej smakują.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz