Artykuł sponsorowany

Jak rozpoznać najlepszą pizzę? Zjesz ją w Pizzerii Oregano & Pub

Jak rozpoznać najlepszą pizzę? Zjesz ją w Pizzerii Oregano & Pub

Rodzajów pizzy jest tyle, ile osób, które ją pieką. Ideał pizzy może różnić się w zależności od osoby, która go formułuje – niezależnie od jej narodowości. Sami Włosi tworzą skrajnie różne pizze, które nie tylko smakują inaczej, ale też zupełnie inaczej wyglądają. Mimo wszystko dobra pizza wyróżnia się znacząco na tle innych niezależnie od tego, gdzie została przyrządzona oraz jaki jest jej rodzaj. Co jest sekretem pizzy, którą przyrządzają kucharze z Pizzerii Oregano & Pub?

W czym tkwi sekret pizzy?

Wielu mieszkańców Włoch utrzymuje, że najlepszą pizzę w ich kraju można zjeść na południe od Rzymu. Oczywiście nie oznacza to, że pizza zrobiona w Neapolu czy na Sycylii nie ma z nią szans. Ta wykonana na południe od Rzymu jest po prostu najbardziej klasyczną pizzą, którą rzeczywiście bardzo trudno spotkać poza granicami słonecznej Italii. Dla wielu z nas to ona jest synonimem pizzy i dlatego warto przyjrzeć się jej najważniejszym cechom. Przede wszystkim dobrą pizzę tego typu rozpoznamy po cieniutkim cieście. Zwolennicy tej metody tłumaczą, że to dzięki tak cienkiemu ciastu poczujemy w pełni smak składników pizzy, a przede wszystkim zawartego w niej sosu pomidorowego.

Samo ciasto przyrządzane jest zazwyczaj przynajmniej dzień wcześniej. Sprawia to, że możliwe jest zastosowanie mniejszej ilości drożdży – ciasto i tak zdąży dobrze wyrosnąć. Dzięki małej zawartości drożdży ciasto pizzy jest lekkie, a my nie czujemy się ociężali po posiłku. To dlatego większość z nas jest w stanie zjeść całą pizzę tego typu – najczęściej występują one w rozmiarze przeznaczonym dla jednej osoby. Nie bez znaczenia jest także sposób wypiekania pizzy – najczęściej najbardziej smakują nam te przyrządzane w specjalnym piecu opalanym drewnem.

Sekret najlepszej pizzy – wysokiej jakości składniki

Niezależnie jednak od tego, czy jesteśmy zwolennikami tworzonej na południe od Rzymu pizzy na cienkim cieście czy też wysokich, drożdżowych placków, musimy pamiętać o jednym – dobra pizza to przede wszystkim wysokiej jakości składniki. Wiedzą to kucharze z Pizzerii Oregano & Pub z Pisza, którzy tworząc swoje dania polegają wyłącznie na sprawdzonych komponentach pochodzących od godnych zaufania dostawców. Jeśli jedząc pizzę pragniemy poczuć obłędne smaki, powinniśmy dobierać składniki ostrożnie i minimalistycznie – wystarczą dwa lub trzy dodatkowe elementy takie jak chociażby przecierane pomidory, świeża rukola lub bazylia albo mozzarella. Satysfakcja gwarantowana!

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz