Artykuł sponsorowany

Ekologiczny brykiet - postaw na wyższy poziom grillowania

Ekologiczny brykiet - postaw na wyższy poziom grillowania

Grillowanie to rozrywka, która cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością, a przez niektórych nazywana jest nawet naszym sportem narodowym. Jest to idealny sposób na letni wypoczynek, pozwalający na spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu
w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny. Nie da się jednak ukryć, że podstawą udanego grilla, poza dobrym jedzeniem i towarzystwem, jest właściwie dobrany materiał opałowy.

Dlaczego brykiet

Cały proces grillowania opiera się na odpowiednio dobranym materiale opałowym oraz uzyskaniu właściwej temperatury pod rusztem. Wynika to z faktu, że nawet najlepszej jakości jedzenie nie będzie idealnie przyrządzone bez dobrego paliwa. W chwili obecnej najpopularniejszymi materiałami opałowymi stosowanymi do grillowania jest węgiel drzewny i brykiet. W przypadku wyboru węgla drzewnego musimy pamiętać, że należy zwrócić uwagę, czy został wytworzony w wyniku przetworzenia gatunków liściastych, gdyż tylko takie są odpowiednie do zastosowania podczas kulinarnych uczt organizowanych
w ogrodach. Niestety węgiel charakteryzuje się przede wszystkim stosunkowo małą kalorycznością, a co za tym idzie w czasie grillowania będziemy zmuszeni wykorzystać sporą jego ilość, by rozpalić i utrzymać palenisko. Dodatkowo kawałki węgla drzewnego mają zróżnicowany kształt oraz wielkość, co sprawia, że może pojawić się problem
z równomiernym utrzymaniem temperatury. W przeciwieństwie do węgla brykiet charakteryzuje się jednakową wielkością oraz regularnym kształtem, co pozwala na łatwe uzyskanie jednolitej warstwy żaru. Dodatkowo warto pamiętać, że dobrej jakości brykiet, spala się wolniej niż węgiel i inne materiały opałowe. Sam proces produkcji brykietu polega na sprasowywaniu poszczególnych składników pod dużym ciśnieniem, co zapewnia finalnemu produktowi bardzo dużą gęstość. Gęstość ta przekłada się następnie na znacznie większą kaloryczność opału, dzięki czemu generuje on wyższą temperaturę.

Postaw na brykiet w stylu eko

Nie da się ukryć, że brykiet brykietowi nie równy. Niestety niekiedy materiały opałowe tego typu zawierają szkodliwe składniki takie jak, ropa naftowa, żużel, rdza, szkło, metale czy tworzywa sztuczne, które mogą negatywnie wpłynąć, nie tylko na smak potraw, ale również na nasze zdrowie. Dlatego też warto zadbać aby wykorzystywany przez nas brykiet spełniał niezbędne normy i atesty dotyczące jakości oraz bezpieczeństwa (przede wszystkim powinien zawierać na opakowaniu informację o spełnieniu warunków normy jakości
i bezpieczeństwa DIN EN 1860-2). W związku z tym wskazane jest aby zaopatrywać się
w tego typu materiały opałowe u sprawdzonych sprzedawców, na przykład firmie Metal Schneider. Maciej Schneider. Firmy takie mają również w swojej ofercie ekologiczny brykiet grillowy w całości złożony z naturalnych składników, gdzie drewno o doskonałych parametrach, z którego jest on produkowany, pozyskiwane jest z obszarów objętych ekologiczną gospodarką leśną. Sam materiał opałowy wytwarzany jest przede wszystkim ze zwęglonego drewna, wody i skrobi. Niekiedy także na rynku można spotkać ekologiczny brykiet pozyskiwany z łupin orzecha kokosowego i tapioki, który również nie zawiera substancji chemicznych oraz nie zmienia smaku potraw.

Potrawy z grilla mogą stanowić bardzo smaczny, pożywny i zdrowy posiłek. Aby jednak tak było należy zadbać o odpowiednie ekologiczne paliwo, które zagwarantuje nam najwyższą jakość i bezpieczeństwo przygotowywanych potraw. Warto też pamiętać, że przy rozpalaniu nie powinniśmy stosować żadnych dodatków, w postaci sztucznych rozpałek, które ze względu na swój skład, bywają szkodliwe.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz