Artykuł sponsorowany

Jakie dodatki powinny znaleźć się na pizzy? - Pizzeria Fast Maniek

Jakie dodatki powinny znaleźć się na pizzy? - Pizzeria Fast Maniek

Pizzy nikomu nie trzeba przedstawiać. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Włoch, a także znany na całym świecie przysmak, którego spożycie stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Fenomen pizzy to przede wszystkim ciasto, dopiero później zwraca się uwagę na dodatki. Jednakże ich obecność również jest nieoceniona. Co najczęściej znajduje się na pizzy? Jakie mięsne i warzywne dodatki królują na cieście w towarzystwie sera? Jaki powinien być ser? Jakość czy ilość dodatków ma znaczenie? Te zagadki wyjaśniają pracownicy Pizzerii Fast Maniek.

Kolejność na znaczenie

Oprócz ciasta o sukcesie i smaku pizzy świadczy sos pomidorowy, do przygotowania którego powinno używać się świeżych pomidorów, tych z puszki lub dobrej jakości passaty pomidorowej, zachowującej wszystkie walory smakowe czerwonego warzywa. Wbrew pozorom to zadanie nie należy do łatwych. Pomidor bowiem sam w sobie jest słodki, jednakże jego przetwory bywają nieco kwaśne. Wiąże się to z konieczności dobrania odpowiednich przypraw, głównie soli, pieprzu, czosnku, bazylii, oregano i ostrej papryki. A także odrobiny cukru, który zbalansuje kwaśny posmak.

Jak wskazują specjaliści z Pizzerii Fast Maniek:

Konsystencja sosu pomidorowego nie powinna być zbyt rzadka, by nie wnikała w głąb ciasta. Może to spowodować, że nie upiecze się ono prawidłowo.

Większość miejsc serwujących pizzę zapomina o włoskim sposobie, który polega na ułożeniu sera pod dodatkami, a nie na ich wierzchu. To błąd popełniany w polskich wersjach okrągłego placka. Do pizzy stosuje się głównie tartą mozarellę lub tę w postaci plastrów. Włosi natomiast używają sera pociętego w drobną kosteczkę. Dzięki zachowaniu tej zasady smak poszczególnych dodatków będzie wyczuwalny.

Ilość czy jakość?

We Włoszech jedną z najpopularniejszych jest pizza Margherita, czyli proste połączenie ciasta, sosu pomidorowego, mozarelli i przypraw. Tyle wystarczy, by rozkoszować się wyjątkowym smakiem. W Polsce daje się zaobserwować tendencja do układania na pizzy dużej ilości dodatków, które prędzej czy później i tak spadną z ciasta, gdyż nie będzie ono w stanie zatrzymać ich na sobie. W tym przypadku jednak cała filozofia dotycząca jedzenia pizzy znika – osobno spożywane ciasto i dodatki to nie pizza. Dobre restauracje, takie jak Pizzeria Fast Maniek z Łożebnicy, dodają do potraw wysokiej jakości składniki, zarówno mięsne, jak i jarskie. Wówczas smak poszczególnych produktów można wyczuć i delektować się nim.

Większość z nas nie wyobraża sobie pizzy bez szynki lub salami, a także pieczarek, cebuli czy papryki. Popularnym połączeniem jest kompozycja składająca się z szynki parmeńskiej, rukoli i pomidorków koktajlowych. Klasyczna capricciosa to szynka, pieczarki w towarzystwie oliwek i kaparów. Dla zwolenników słodkich smaków idealna będzie pizza hawajska, z kurczakiem, ananasem i kukurydzą. Oprócz tego na pizzy można znaleźć się tuńczyk czy bekon. Włosi rozpowszechnili także pizzę dla jaroszy, czyli mieszankę różnych rodzajów serów, wśród których króluje ser pleśniowy. Wymienione i inne rodzaje pizzy znajdują się w menu Pizzerii Fast Maniek.

Opracowanie:
Łobżenica, Sportowa 19
tel. 608 757 877
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz