Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto sięgać po olej rzepakowy?

Dlaczego warto sięgać po olej rzepakowy?

W obecnych czasach świadomość konsumentów jest znacznie większa. Chcemy jeść zdrowo, dlatego dbamy, aby nasza dieta była urozmaicona, zbilansowana i pełna wartościowych produktów. Bardzo ważnym składnikiem każdej diety jest tłuszcz roślinny, który jest między innymi cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega 6 i omega 3. Z jakich innych powodów warto sięgać po olej rzepakowy?

Najlepsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Jak już wspomnieliśmy, olej rzepakowy jest świetnym źródłem drogocennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są nam niezbędne do życia. Organizm potrzebuje ich do prawidłowej pracy serca, układu krwionośnego, sprawnego działania nerek i utrzymania skóry w dobrej kondycji. Dlatego tak ważne jest, żebyśmy dostarczyli w pożywieniu odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto także zaznaczyć, że najbardziej pożądana proporcja między omega 6 i omega 3 to stosunek 2:1. Dokładnie taki stosunek kwasów występuje w oleju rzepakowym. Pamiętajmy, żeby olej rzepakowy zamawiać u sprawdzonego producenta, który cieszy się zaufaniem klientów jak firma Argo-Olej w Kidałowicach, w województwie podkarpackim. Firma zajmuje się produkcją najwyższej jakości oleju rzepakowego oraz skupem zbóż.

Bogactwo kwasu oleinowego i witamin

Olej rzepakowy jest bogatym źródłem cennego kwasu oleinowego, który skutecznie zmniejsza zawartość złego cholesterolu (LDL) i poprawia stosunek dobrego (HDL) do złego. Ponadto w oleju rzepakowym znajdziemy mnóstwo wartościowych witamin (między innymi witaminę E, K i A) oraz fitosteroli, które pomagają w utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu. Olej rzepakowy zawiera także polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające, czyli antynowotworowe oraz pomagają dłużej zachować młodość i witalność.

Olej rzepakowy – idealny na zimno i na ciepło

Olej rzepakowy możemy z powodzeniem stosować na zimno – jako dodatek do sosów sałatkowych. To świetna alternatywa dla drogiej oliwy lub niezdrowego majonezu. Ponieważ w oleju rzepakowym znajdziemy sporą ilość kwasów jednonienasyconych, które wyróżniają się wysoką temperaturą dymienia, olej możemy wykorzystywać także do smażenia.

Nie ulega wątpliwości – olej rzepakowy powinien znaleźć się w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie każdego – bez względu na wiek, czy płeć. Zapewnia nam mnóstwo drogocennych substancji odżywczych, a przy tym smakuje znakomicie zarówno jako dodatek do sałatek, jak i tłuszcz do smażenia.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz