Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść jajka? - Zakład Sortowania i Pakowania Jaj A&J Gurga s.c.

Dlaczego warto jeść jajka? - Zakład Sortowania i Pakowania Jaj A&J Gurga s.c.

Symbolika jaja jest bardzo szeroka. Przede wszystkim jest symbolem życia i doskonałości. Kojarzy się z bogactwem, płodnością i urodzajem. „Wszystko, co żyje powstaje z jaja”- tak mówi łacińskie przysłowie. Jajo to materiał potrzebny do życia przyszłego organizmu. Oznacza to, że jest w nim wszystko, co zapewnia  prawidłowy rozwój. Dlatego warto jeść jaja. Najlepiej te od sprawdzonych hodowców, jak A&J Gurga s.c.

Czym kierować się przy wyborze jaj?

Przede wszystkim najlepiej kupować jaja od znajomego rolnika albo sprawdzonego hodowcy kur. Widząc i wiedząc w jakich warunkach żyją kury, czym są karmione oraz, że są pod stałą opieką weterynaryjną, mamy pewność, że kupowane przez nas jaja są najwyższej jakości. Ferma kur z Dębicy dba o to, by hodowane na niej kury żyły  w przyjaznych, naturalnych warunkach. Kury te znoszą jaja bogate w składniki odżywcze, z naturalnym wybarwieniem żółtka oraz obniżoną zawartością cholesterolu. Są to jaja wiejskie, ekologiczne, pełnowartościowe. Ferma prowadzi sprzedaż hurtową i detaliczną jaj konsumpcyjnych. Swoją ofertę kieruje do sklepów, restauracji, ale też do klienta indywidualnego. Smak jaja zależy od kilku czynników: zdrowia kur, ich odpowiedniej diety i tylko trochę od wielkości. Najlepsze są te średnie – duże  z kolei mają słabą skorupkę, która pęka w czasie gotowania. Ważny jest też kolor żółtka: im intensywniejszy tym jajo jest wartościowsze i zdrowsze. Rodzaj chowu nie ma wpływu na skład i smak jaj. Tu bardziej chodzi o wartości etyczne.

Pamiętaj, że bardzo ważne jest, by spożywać tylko świeże jaja. Ich termin do spożycia wynosi 28 dni od momentu ich zniesienia przez kurę. Nigdy nie jedz jaj, których skorupka jest pokryta pleśnią . i zawsze przechowuj je w chłodnym miejscu.

Co dobrego kryje się w jajkach?

Jajka wyglądają niepozornie, a mają w sobie ogromne pokłady wszelkich dobroci dla organizmu człowieka. Są źródłem łatwo przyswajalnego oraz pełnowartościowego białka. To jedyny produkt spożywczy, który zawiera egzogenne aminokwasy (niezbędne dla organizmu człowieka, ale przyswajane z pokarmem). Do tego przyspieszają przemianę materii i hamują głód. Są bogate we wszelkiego rodzaju witaminy takie, jak witamina A, D, E, K i B12. Zawierają kwas foliowy, kwasy omega-3 i -6, potas, fosfor, wapń i wiele innych składników, które są potrzebne podczas procesów zachodzących w organizmie człowieka i wspierają jego prawidłowy rozwój. W żółtku jaja występuje luteina, która zmniejsza ryzyko zaćmy oraz ksantofil, zapobiegający osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Jest jeszcze jeden argument przemawiający za tym, że jaja są zdrowe. Mianowicie obecność lecytyny. Zwana „pogromcą tłuszczu” rozbija cholesterol i tłuszcz na małe cząsteczki tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Do tego dzięki niej łatwiej przyswajamy wiedzę i mniej się denerwujemy.

Zakład Sortowania i Pakowania Jaj A&J Gurga s.c. znajduje się w Dębicy w województwie podkarpackim. Od 2019 roku świadczy usługi z zakresu sprzedaży jaj. Od początku istnienia działalność stawia na wysoką jakość i profesjonalizm. Zaufało im już wielu klientów – mamy nadzieję, że i Państwo zdecydują się na nawiązanie współpracy! W razie pytań pozostają do dyspozycji. Zachęcam do kontaktu telefonicznego lub mailowego!

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz