Artykuł sponsorowany

Dlaczego domowe ciasta mogą stanowić element cateringu?

Dlaczego domowe ciasta mogą stanowić element cateringu?

Zapewnienie pracownikom pełnowartościowych posiłków złożonych z zup, dobrej jakości pieczywa oraz drugiego dania powinno być jednym z priorytetów każdego pracodawcy. Zaspokojenie głodu w czasie pracy to warunek zachowania odpowiedniej ilości energii i wydajności podczas pełnienia obowiązków. Często pracodawcy dbając o odpowiednie wyżywienie, zapominają o deserach. Warto zastanowić się, dlaczego warto włączać je do pracowniczego menu.

Wpływ węglowodanów na pracę człowieka


Deser pozwala także dostarczyć porcję węglowodanów, które wspomagają pracę mózgu. Naukowo udowdniono, że spożycie kilku kostek czekolady o wiele bardziej wspiera procesy myślowe niż duży zastrzyk kofeiny w postaci filiżanki kawy, herbaty, bądź napoju energetycznego. Słodycze, szczególnie te zawierające kakao oraz czekoladę, pozwalają także wyzwolić wytwarzanie serotoniny, która pozwala na poprawienie nastroju w przypadku jego chwilowego obniżenia, tłumaczą dietetycy współpracujący z Barem Kuchcik.

Sposób na umilenie przerwy podczas pracy


Ponadto posiłki spożywane w czasie przerw są idealnym sposobem na spędzenie chwili wolnego czasu w gronie współpracowników, co nie tylko jest przyjemne, ale także wpływa na zacieśnienie więzi w zespole. Możliwość zjedzenia deseru lub domowego ciasta pozwoli wprowadzić bardziej przyjazną i domową atmosferę.

Zdrowe i dietetyczne słodycze


Warto również wspomnieć, że słodycze dzielą się na lepsze i gorsze. Z pewnością warto zapewnić pracownikom możliwość zjedzenia domowych wypieków, ponieważ zawierają one mniej tłuszczów niż przekąski i batony z marketów, które uzależniają i powodują uczucie przejedzenia. Szczególnie warto zadbać o wypieki z mąki orkiszowej lub żytniej i zmniejszoną zawartością białego cukru, które są ciemniejsze, dietetyczne i charakteryzują się bardziej zróżnicowanymi walorami smakowymi.

Zalety obecności wypieków w jadłospisie


Podsumowując, obecność odpowiednio wybranych słodyczy w pracowniczym jadłospisie ma wiele plusów. Z jednej strony może dodatnio wpłynąć na jakość pracy osób zatrudnionych w firmie, ale z pewnością będzie też elementem urozmaicającym ofertę żywieniową. Sprawi także, że czas spędzony w trakcie przerw będzie przyjemniejszy, a atmosfera bardziej przyjazna. Pracodawca, który zapewnia wysokiej jakości usługi cateringowe, pozwala zobaczyć siebie jako osobę, która dba o dobrostan swoich pracowników, co również wpływa na lepszą jakość interakcji w zespole.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz