Dieta w endometriozie – co jeść, czego unikać?

Dieta w endometriozie – co jeść, czego unikać?

To, co jemy, ma niebagatelne znaczenie, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu. Zdrowa dieta to podstawa, by czuć się dobrze. W przypadku endometriozy spożywane posiłki mają znaczący wpływ na intensywność symptomów choroby. Niektóre składniki mogą nasilać objawy, a inne je łagodzić. Odpowiednia dieta przy endometriozie wpływa na układ odpornościowy, gospodarkę hormonalną oraz pojawienie się stanów zapalnych. Dowiedz się, co jeść, a czego unikać, jeśli cierpisz z powodu endometriozy.

Co jeść przy endometriozie?

Nie ma jednej konkretnej diety, która zalecana jest kobietom chorującym na endometriozę. W przypadku schorzenia najważniejsze jest, by zadbać o:

  • minimalizowanie stanu zapalnego
  • wspieranie gospodarki hormonalnej
  • utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi
  • zachowanie właściwej masy ciała

Bardzo ważne, by dieta przy endometriozie obfitowała w witaminy. Szczególnie cenne dla chorych na endometriozę są witaminy C, E oraz A. Powinnaś sięgnąć więc na co dzień po warzywa i owoce. Najlepszym wyborem będą cytrusy, truskawki, jagody, a także warzywa kapustne. Źródłem witaminy E są oleje roślinne, orzechy oraz kiełki, które z powodzeniem możesz dodawać do sałatek. Dzięki tym wartościowym dodatkom sałatka stanie się nie tylko zdrowsza, ale także smaczniejsza, aromatyczna i bardziej pożywna. Orzechy to bogactwo kwasów omega-3, których źródłem są też tłuste morskie ryby oraz olej lniany.

Warzywa to również cenny błonnik, który przyspiesza pozbywanie się niechcianego estrogenu. Poziom tego hormonu zmniejsza spożywanie kalafiora, brokułu, brukselki oraz kalarepy. Do diety warto włączyć też rośliny strączkowe, m.in. groch, soczewicę oraz fasolę. 

Kobietom cierpiącym z powodu endometriozy zalecane jest spożywanie produktów fermentowanych, które przyczyniają się do odbudowy właściwej flory bakteryjnej i również wspomagają pozbywanie się estrogenu. Włącz do codziennej diety jogurty oraz kefiry.

Dietetycy wskazują, by sięgnąć po produkty bogate w antocyjany oraz proantycyjany. Ich źródłem są czarna porzeczka, maliny, aronia, winogrona oraz bakłażan.  Pomidory zawierają cenny likopen o działaniu przeciwzapalnym. Podobne działanie wykazuje beta-karoten zawarty w marchwi, dyni i papryce. Oczyszczanie organizmu z toksyn wspomoże spożywanie cytrusów.

Przeczytaj, jak wykryć endometriozę.

Na co uważać?

Kobiety, które zmagają się z endometriozą, powinny unikać produktów, które ogólnie uznawane są za niepożądane w zbilansowanej diecie zdrowego człowieka. Niewskazane są produkty, w których przeważają tłuszcze trans, tłuszcze nasycone oraz mnóstwo cukru. Częste spożywanie wysoko przetworzonych produktów sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Unikaj konserwantów i sztucznych barwników i poszukaj produktów ekologicznych lub pochodzących z pewnego źródła. Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym, które bogate jest w błonnik.

Rekomendowane jest też odstawienie nabiału w postaci tłustego mleka krowiego oraz czerwonego mięsa. Lekarze z przychodni specjalistycznych przestrzegają również przed nadmiernym spożywaniem kofeiny, którą zawiera nie tylko popularna kawa, ale także herbata oraz słodkie napoje energetyczne.

W niektórych przypadkach konieczne może być wykluczenie glutenu lub innych produktów, które organizm źle toleruje, jednak w tym celu należy wykonać szereg niezbędnych badań. Dowiedz się, czym jest celiakia.

Odpowiednia dieta nie wyeliminuje choroby, może jednak spowolnić jej rozwój oraz złagodzić dokuczliwe objawy. Obok zdrowego odżywiania istotny jest zdrowy styl życia – regularny wysiłek fizyczny, unikanie stresu itd. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz