Dezynfekcja – odkażanie nie tylko w szpitalach
Dezynfekcja, czyli eliminowanie drobnoustrojów za pomocą specjalistycznych metod i środków chemicznych, zazwyczaj kojarzy nam się ze służbą zdrowia i zagrożeniem chorobami. Szpitale, gabinety lekarskie i stomatologiczne czy laboratoria nie są jedynymi, w których stosuje się takie zabiegi.
Dezynfekcja i jej znaczenie w przetwórstwie spożywczym
Bakterie, które mają duży wpływ powstawanie i rozwijanie się chorób, uczestniczą też w wielu innych procesach, powodując zazwyczaj zmianę struktury substancji, niekoniecznie biologicznej. Szczególne znaczenie ma czystość środowiska w przemyśle spożywczym, w którym przetwarza się różne składniki na gotowe produkty. O tym, że bakterie potrafią zmieniać całkowicie charakter produktów, może świadczyć chociażby grupa przetworów mlecznych, czyli jogurty, kefiry, sery i maślanki, będące efektem pracy drobnoustrojów w czystym mleku. Dowodem na działanie bakterii są również kiszonki. Pomimo tego, że niektóre drobnoustroje są niezbędne do produkcji żywności, istnieją też takie, które wywołują procesy gnilne lub w inny negatywny sposób zmieniają strukturę produktów, sprawiając, że stają się one niezdatne do spożycia. Przeprowadzana okresowo dezynfekcja to zabieg niezbędny do utrzymania odpowiedniego poziomu czystości, który jednocześnie eliminuje straty produkcyjne i przypadkowe zatrucia produktami.
Dezynfekcja piwnic po zalaniu
Jedną z przyczyn, które powodują rozwój groźnych bakterii chorobotwórczych jest mokre środowisko, jakie zazwyczaj tworzy się w piwnicach budynków po ich zalaniu. Dotyczy to zarówno wylewów powodziowych, jak i awarii hydraulicznych w postaci pękniętej rury. Szczególnie trudne do opanowania są warunki popowodziowe, bowiem naniesiona woda obfituje w materiał biologiczny stanowiący pożywkę dla bakterii gnilnych i innych drobnoustrojów. Dezynfekcja jest jednym ze sposobów na opanowanie ryzyka powstawania niebezpiecznego dla ludzi środowiska oraz ograniczenie negatywnego wpływu wilgoci na sam budynek. Prace tego typu przeprowadza firma Majewski Group. Ł. Majewski specjalizująca się w dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji obiektów prywatnych i przemysłowych. Często powodem zalania piwnicy nie jest woda, lecz kanalizacja, co tym bardziej zwiększa ryzyko rozwoju chorób. Dezynfekcja po sprzątaniu to dodatkowa ochrona przed nimi.
Odkażanie studni, basenów i zsypów
Drobnoustroje mogą rozwijać się niemal wszędzie, ale szczególnie atrakcyjnym dla nich środowiskiem jest wilgoć i śmieci. Baseny i studnie nie tylko zapewniają to środowisko, ale też są wykorzystywane przez ludzi, dlatego stanowią wyjątkowo duże zagrożenie zachorowaniami. Równie ważne jest dezynfekowanie zsypów na śmieci instalowanych w wysokich budynkach mieszkalnych i gospodarczych. Brak możliwości ich umycia zwiększa jeszcze ryzyko, dlatego przeprowadzana okresowo dezynfekcja jest niezbędna, aby to zagrożenie wyeliminować. W celu wyeliminowania drobnoustrojów specjalistyczne firmy usługowe stosują środki chemiczne posiadające odpowiednie atesty, dzięki czemu są one bezpieczne dla ludzi, zwierząt i środowiska. Profesjonalne odkażanie stosowane jest także w obiektach przemysłowych, środkach transportu, magazynach i wielu innych miejscach.