Artykuł sponsorowany

Cukiernia i winiarnia Ambrozja: Czym są lody rzemieślnicze i z czego są produkowane?

Cukiernia i winiarnia Ambrozja: Czym są lody rzemieślnicze i z czego są produkowane?

Sezon na desery lodowe trwa w Polsce zaledwie kilka miesięcy, jednak jest on niezwykle intensywny. Wówczas tego typu produkty wybieramy chętnie, choć nie zawsze wiemy, co rzeczywiście się w nich znajduje i czy są one dla nas bezpieczne. Ze względu na fakt, że lody to także popularny deser wśród dzieci, warto sięgać tylko po produkty wysokiej jakości, wśród których możemy wyróżnić między innymi lody rzemieślnicze, które znajdziemy w ofercie Cukierni i winiarni Ambrozja w Warszawie. Czym się charakteryzują?

Sztucznie i chemicznie czy naturalnie i zdrowo?

Wytwarzanie w naszym kraju wysokiej jakości lodów, do których wyprodukowania wykorzystano składniki najlepszej jakości, to raczej niszowa dziedzina. Wciąż mamy bowiem do czynienia ze sztucznymi smakami, którym daleko do natury, a zdecydowanie bliżej do chemicznych bomb. Zupełnie inaczej jest choćby we Włoszech, gdzie najlepsze przedsiębiorstwa są znane lokalnie i cieszą się ogromną renomą, aby jednak zyskać taką sławę, nie można iść na skróty. Coraz częściej także rodzimi producenci zaczynają zdawać sobie z tego sprawę, produkując lody wysokiej jakości, w tym te określane jako lody rzemieślnicze.

To produkty, które wyróżniają się na tle masowej produkcji lodów. Są one wytwarzane według tradycyjnych receptur, często opartych na lokalnych składnikach i unikatowych smakach. Rzemieślnicy lodowi dbają o każdy szczegół procesu produkcji, od starannego wyboru surowców po precyzyjne łączenie smaków i aromatów. Dzięki temu lody rzemieślnicze cechują się niezwykłą jakością, bogactwem smaku oraz kremową konsystencją.

Klucz do stworzenia lodów rzemieślniczych

Wysokiej jakości produkty spożywcze, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, muszą być wykonane z odpowiednich składników. Nie inaczej jest w przypadku lodów rzemieślniczych, których sekretem stworzenia jest prostota i jakość półproduktów. Warto pamiętać, że im bardziej wymyślne smaki i kolory, tym więcej sztucznych barwników oraz dodatków. Co jednak zawierają w sobie prawdziwe lody rzemieślnicze?

Przede wszystkim śmietanę lub jogurt, dobrej jakości mleko oraz cukier. Kolejny składnik zależy od oczekiwanego smaku lodów, jednak najczęściej dodaje się do nich wanilię, czekoladę oraz owoce. W przypadku tych ostatnich zazwyczaj stosuje się te sezonowe i dostępne lokalnie, przez co lody mają świeży i aromatyczny smak. Producenci dbają o to, aby dodatki były wysokiej jakości oraz pochodziły ze sprawdzonych źródeł.

Po czym poznać najlepsze lodziarnie?

Najlepsze lodziarnie to te lokalizacje, do których lgną lokalni mieszkańcy, a coraz częściej najznakomitsze miejsca, zyskują także sławę w Internecie oraz przez pocztę pantoflową. Nie ulega wątpliwości, że częściej są to lokale małe, aniżeli duże sieci, produkujące lody na masową skalę. Zdecydowanie lepiej także kierować się do miejsc, których oferta jest nieco ograniczona – wtedy mamy pewność, że desery są świeże, wykonane z dobrych składników i nie leżą w chłodniach przez nazbyt długi czas. Przysmaki, które znajdziemy w ofercie Cukierni i Winiarni Ambrozja produkowane są na bazie ekologicznych owoców i jaj. Smaczne lody to idealny przepis na udany dzień!

Warszawska cukiernia, to miejsce, gdzie smakosze słodkości i miłośnicy wina mogą odkryć prawdziwe kulinarne skarby. Warto odwiedzić je nie tylko ze względu na wyjątkowe smaki, ale także ze względu na niepowtarzalną atmosferę tego miejsca. To tutaj można spędzić miłe chwile w towarzystwie rodziny czy przyjaciół, delektując się słodkościami i pyszną kawą. Ambrozja to miejsce, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

Opracowanie:
Warszawa, Wspólna (d.Wesoła) 22b
tel. 22 773 52 73
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz