Artykuł sponsorowany

Chleb powszedni, czyli z czego powinno być wypiekane pieczywo? - Piekarnia Dobry Chleb

Chleb powszedni, czyli z czego powinno być wypiekane pieczywo? - Piekarnia Dobry Chleb

Chleb jest w Polsce spożywany w ogromnych ilościach. Większość Polaków zjada go przynajmniej raz dziennie, a czasami nawet trzy razy na dobę – na śniadanie, drugie śniadanie i kolację! Nie od dziś znane jest powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz”. Z czego powinien składać się zdrowy chleb i gdzie najlepiej kupować, aby mieć pewność, że skład nie będzie tablicą Mendelejewa?

Co powinno znajdować się w pieczywie?

Choć może już na początku warto wspomnieć, co nie powinno się z w nim znajdować, a niestety notorycznie trafia do ciasta. Przede wszystkim różnego rodzaju dodatki chemiczne, które mają za zadanie poprawić strukturę i smak. I choć polskie prawo reguluje dopuszczalną ilość szkodliwych substancji w żywności, wrażliwsze osoby mogą reagować problemami ze strony układu pokarmowego. Trzeba wziąć pod uwagę, że im więcej sztucznego pieczywa się zjada, tym więcej niekorzystnych składników trafia do organizmu. Chleb może być zdrowy, lecz powinien być wypiekany tradycyjną metodą.

Skład zdrowego chleba to zwykle składniki takie jak:

  • Zakwas – do jego wytworzenia używa się wyłącznie mąki i wody. Zakwas produkuje się od setek lat i to właśnie on sprawia, że pieczywo jest puszyste i ma charakterystyczny, chlebowy posmak.

  • Mąka – do wyrobu puszystego pieczywa używa się mąki pszennej, a do nieco cięższych typów chleba, zwykle razowej lub orkiszowej. To właśnie ona jest głównym składnikiem i powinna być wysokiej jakości.

  • Przyprawy – podstawową przyprawą jest sól, lecz do chleba można dodać nieco aromatycznych ziół np. kminku.

  • Dodatki – czasami stosuje się je w formie otrąb, płatków, pełnych ziaren, sezamu lub maku. Mogą znajdować się wewnątrz chleba, jak i jedynie na jego skórce.

Gdzie kupować?

W marketach rzadko kiedy można znaleźć chleb z dobrym składem. Niektóre sklepy współpracują z zaufanymi piekarniami, lecz mimo wszystko trzeba uważnie czytać etykiety. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie pieczywa w piekarni, która zajmuje się tradycyjnym wypiekiem. Przykładem może być Piekarnia Dobry Chleb, mieszcząca się we Wrocławiu. Oczywiście najzdrowszą opcją będzie samodzielne upieczenie chleba, gdyż ma się pełną kontrolę nad tym, co trafia do ciasta, lecz jest to zadanie trudne. Wiele osób nie potrafi przygotować nawet samego zakwasu, nie mówiąc już o skomplikowanym procesie wyrastania ciasta oraz pieczenia. Wypieczenie pysznego i zdrowego chleba na naturalnym zakwasie to prawdziwa sztuka! Każdy, kto choć raz w życiu miał okazję go spróbować wie, że różni się w smaku od pieczywa na drożdżach piekarniczych.

Piekarnia Dobry Chleb to firma specjalizująca się w wyrobach piekarniczych. Od 1980 roku skupia się na dostarczaniu wysokiej jakości wypieków. Zdobyli już wielu wiernych klientów, a o ich zadowolenie dba cały zespół oraz właściciel - Piotr Przybył. Piekarnia znajduje się we Wrocławiu w województwie dolnośląskim. Zapraszamy do zapoznania z pełną ofertą. Serdecznie zapraszamy do kontaktu!

Opracowanie:
Wrocław, Jedności Narodowej 88
tel. 71 322 19 49
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz