3 proste przepisy na wiśnie

3 proste przepisy na wiśnie

Wiśnie to smaczne i zdrowe owoce. Pomagają w czasie przeziębienia i zapobiegają chorobom serca. Przekonaj się, jakie cenne właściwości mają te czerwone owoce i kiedy warto je jeść. Poznaj trzy proste przepisy na wykorzystanie wiśni. Dowiedz się, jak zrobić kompot i nalewkę z wiśni oraz jak przygotować wiśnie kandyzowane, które są idealnym dodatkiem do deserów. 

Strony www Strony www

Co zawierają wiśnie?

Wiśnie są źródłem wielu witamin i minerałów, które wpływają m.in. na lepszą pracę serca i wzmacniają naszą odporność. W tych smacznych owocach znajdziemy magnez, żelazo, potas, wapń i fosfor. Wiśnie dostarczą nam witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B i niacynę. Zawierają też błonnik i kwas foliowy.

Co dają wiśnie?

Wiśnie pomagają w wielu dolegliwościach oraz zapobiegają licznym chorobom. Wiśnie w spirytusie pomogą pozbyć się przeziębienia. Poznaj cenne właściwości tych czerwonych owoców. Jedz wiśnie, jeśli:

  • Bolą cię stawy – zawartość antocyjanów i flawonoidów odpowiada za przeciwzapalne działanie wiśni. Osoby cierpiące z powodu reumatyzmu powinny wprowadzić je do diety. Wiśnie mogą pomóc w bólu mięśni i pozbyciu się zakwasów, dlatego są polecane sportowcom.
  • Masz kłopoty z sercem – wiśnie obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca.
  • Jesteś zmęczony – wiśnia zawiera melatoninę, która wpływa na dobry sen i pomaga w kłopotach z koncentracją. Owoce wzmacniają pamięć.
  • Masz nadwagę – jedzenie wiśni reguluje metabolizm i pomaga w spalaniu tłuszczu dzięki zawartości błonnika. Gwarantuje on uczucie sytości przez dłuższy czas. Wiśnie zmniejszają też poziom glukozy we krwi, co jest istotne dla cukrzyków.
  • Chcesz mieć gładką cerę – dieta bogata w wiśnie pomaga spowolnić procesy starzenia. Jedz wiśnie i ciesz się cerą bez zmarszczek.

Wiśnie warto jeść na surowo lub dodawać do deserów i ciast. Konfitura z wiśni to sposób, by zachować smak wiśni na długi czas. Sprawdź przepisy na przetwory z wiśni.

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni pomoże w przeziębieniu i niestrawności. Warto ją pić, gdy mamy gorączkę. Wiśniowa nalewka nadaje się też do nacierania skóry, jeśli bolą nas mięśnie. Sprawdź szybki przepis na nalewkę z wiśni:

  • Drylujemy 1 kg wiśni.
  • Wiśnie wrzucamy do słoika, dodajemy 1 kg cukru i zostawiamy przez 48h.
  • Do słoika z wiśniami wlewamy pół litra spirytusu. Ostawiamy słoik na miesiąc.
  • Oddzielamy owoce od powstałego syropu. Owoce zalewamy wodą i ponownie pozostawiamy na miesiąc.
  • Łączymy sok z owoców z oddzielonym wcześniej sokiem ze spirytusem i cukrem.
  • Gotową nalewkę przelewamy do butelki i pozostawiamy na 4 tygodnie.

Pozostałe owoce możemy wykorzystać do pieczenia. Ciasto z wiśniami sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu.

Jak zrobić kompot z wiśni?

Sok z wiśni to idealne lekarstwo na zimowe przeziębienie – obniża gorączkę i pomaga w mokrym kaszlu. Poza tym warto pić wiśniowy sok, jeśli cierpimy na zaparcia. Oto łatwy przepis na kompot z wiśni:

  • Wiśnie drylujemy i zapełniamy słoik (0,33 l) do ¾ objętości.
  • Dodajemy 3-4 łyżki cukru i wlewamy wodę.
  • Słoiki lekko zakręcamy i pasteryzujemy.
  • Zakręcone słoiki odwracamy i przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

Zastanawiasz się, jak wydrylować wiśnie bez drylownicy? Jeśli nie masz w kuchni drylownicy, możesz użyć wsuwki do włosów albo spinacza. Dobrym sposobem jest pozbycie się pestek z pomocą słomki do napojów.

Jak zrobić wiśnie kandyzowane?

Tak przygotowane wiśnie można dodawać do ciast i deserów lub potraktować jako przekąskę. Poznaj prosty sposób na wiśnie kandyzowane:

  • Drylujemy 1 kg wiśni
  • Do 0,5 l wody dodajemy 5 szklanek cukru i gotujemy gęsty syrop.
  • Syrop łączymy z wiśniami i gotujemy pół godziny. Pozostawiamy na 12h.
  • Ponownie gotujemy wiśnie przez 30 minut i odcedzamy.
  • Suszymy wiśnie w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami nastawionym na 50 stopni.

Jeśli mamy ochotę na słodszą wersję, możemy kandyzowane owoce oblać rozpuszczoną czekoladą. Wiśnie w czekoladzie to ciekawy pomysł na własnoręcznie wykonany prezent dla najbliższej osoby.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz