3 pomysły na rogaliki drożdżowe

3 pomysły na rogaliki drożdżowe

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny deser? Przygotuj kruche rogaliki drożdżowe. Ciasteczka sprawdzą się przy każdej okazji i z pewnością w tempie ekspresowym znikną z talerza. Przedstawiamy podstawowy przepis na smakowite rogaliki drożdżowe i ciekawe pomysły na pyszne nadzienia. Sprawdź, jak przygotować rogaliki drożdżowe z marmoladą, serem i czekoladą.

Strony www Strony www

Jak zrobić rogaliki drożdżowe?

Rogaliki to przysmak na każdą okazją. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Sprawdzą się zarówno jako deser na imprezie rodzinnej, jak i przekąska na urodzinach maluchach czy dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotowanie kruchych ciasteczek wcale nie jest skomplikowane. Rogaliki dają duże pole do popisu i nigdy się nie nudzą, bo za każdym razem możesz wypełnić je innym nadzieniem.  

Poznaj podstawowy przepis na rogaliki drożdżowe jak z najlepszej piekarni.

Potrzebujesz:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • sól

Sposób wykonania:

  • Drożdże zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru, trzy łyżki mąki
  • Wymieszaj wszystko i odstaw, by wyrosło
  • Pozostałe mleko wymieszaj z masłem i lekko podgrzej
  • Połącz mąkę, sól i cukier
  • Dodaj drożdże i delikatnie połącz składniki
  • Dodaj jajka
  • Dolewaj stopniowo ciepłe mleko
  • Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, przykryj ścierką i odstaw na 45 minut
  • Rozwałkuj ciasto i pokrój na trójkąty
  • Dodaj ulubione nadzienie i zawijaj rogaliki
  • Odstaw na kilka minut i posmaruj wierzch ciastek żółtkiem
  • Piecz rogaliki w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Zastanawiasz się, jakie nadzienie wybrać do rogalików? Marmoladę, dżem, konfiturę czy może powidła? Marmolada idealnie nadaje się do wypieków, dlatego jest najczęściej wybierana do przygotowania szybkich rogalików drożdżowych. Do wyboru są marmolady twarde i miękkie, które różnią się zawartością owoców na 100 g produktu. Warto wiedzieć, że w twardych znajduje się więcej owoców.

Dżem może być wytwarzany z owoców, pulpy lub przecieru. Ma żelową konsystencję i kawałki owoców, które mogą być rozdrobnione lub w cząstkach. Jeśli szukasz lepszej jakości, koniecznie sprawdzaj etykiety lub przygotuj dżem samodzielnie.

Jeśli zależy ci na gęstej konsystencji i wyraźnym smaku, wybierz konfitury. Świetnym dodatkiem do rogalików są powidła śliwkowe, które są wyjątkowo aromatyczne i mają głęboki, soczysty smak. Rogaliki drożdżowe z powidłami dają wyraźny posmak.

Rogaliki drożdżowe z serem

Są pyszne, miękkie i idealne na przekąskę. Jeśli zależy ci na delikatnym smaku, koniecznie przygotuj rogaliki z lekkim nadzieniem serowym. Do przygotowania serowego nadzienia potrzebujesz 400 g twarogu półtłustego niemielonego, 2 żółtka, opakowanie cukru waniliowego, a także kilka łyżek drobnego cukru do wypieków. Wymieszaj wszystko i słodkie nadzienie do kruchych rogalików drożdżowych gotowe!

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Słodkie rogaliki drożdżowe spodobają się w szczególności dzieciom. Pyszna, rozpływająca się w ustach czekolada zasmakuje każdemu. Jeśli jednak nie lubisz mocnej słodyczy, wybierz po prostu czekoladę gorzką lub deserową. W szczególności gorzka wersja nada rogalikom niezwykły, mocny aromat.

Wystarczy, że do wnętrza rogalików dodasz kilka kostek czekolady. Możesz posiekać tabliczkę lub kupić gotowe dropsy czekoladowe przeznaczone do wypieków. Rogaliki można wypełnić też sklepowym kremem czekoladowym.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz