Artykuł sponsorowany

Piekarnia Dobry Chleb: Dlaczego warto jeść chleb żytni i orkiszowy?

Piekarnia Dobry Chleb: Dlaczego warto jeść chleb żytni i orkiszowy?

Pieczywo od wielu lat jest podstawowym rodzajem pożywienia. Zwłaszcza o chlebie mówimy jako o niezbędniku potrzebnym do przetrwania w każdej, nawet najtrudniejszej sytuacji. Wypiek pełni różne role: dania głównego, dodatku, a nawet miski. Maczamy go w zupach, sosach, oliwie. Najstarszy, odnaleziony przez archeologów chleb znajdował się na Krecie. Jego wiek ocenia się na 6100 lat. Do dziś ten rodzaj pieczywa jest najbardziej znany i spożywany na całym świecie w różnych postaciach.

Jakie korzyści niesie za sobą spożywanie chleba żytniego?

Pieczywo żytnie cieszy się bardzo dobrą opinią pośród osób dbających o zdrowe odżywianie. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, na bardzo długi czas zapewnia uczucie sytości. Jest źródłem witaminy B, niacyny oraz kwasu foliowego. 

Zazwyczaj chleb żytni ma ciemniejszą barwę, a także bardziej wyrazisty smak niż zwykłe białe, pszenne pieczywo. Dodatkowymi zaletami mającymi związek z naszym zdrowiem, jest lepsza kontrola poziomu cukru we krwi i poprawa pracy serca, a także układu trawiennego.

Pieczywo żytnie produkowane na zakwasie ma realny wpływ na nasze bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Oznacza to, że chroni organizm przed chorobą ziemniaczaną, powodowaną bakteriami przetrwalnikującymi oraz skutkami zakażeń mikrobiologicznych ziarna i mąki, dzięki znacznemu zmniejszeniu ilości mikrotokstyn. 

Chleb żytni oraz wiele innych rodzajów chleba znajdziemy w Piekarni Dobry Chleb we Wrocławiu.

Chleb orkiszowy – zalety spożywania

Orkisz jest odmianą pszenicy, która zarówno odżywia, jak i leczy. Wzbogaca ludzki organizm w mikro- i makroelementy, takie jak: mangan, fosfor, żelazo, cynk, wapń, selen. Dzięki spożywaniu chleba orkiszowego, naszemu organizmowi nie będzie brakowało witamin z grupy B – B3 (niacyny), B2 (ryboflawiny), B6, B1 (tiaminy) oraz witaminy E, A i C, błonnika pokarmowego oraz aminokwasu znanego jako tryptofan (jego rola to złagodzenie odczuwania stresu, regulacja pracy układu nerwowego).

Chleb orkiszowy jest źródłem aminokwasów – lizyny i metioniny, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć. Jednak owe substancje są niezbędne do prawidłowego rozwoju. Dlatego spożycie takiego pieczywa jest szczególnie korzystne dla dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży. To jednak nie koniec korzyści – jeśli wprowadzimy chleb orkiszowy do codziennej diety, możemy liczyć na: lepsze samopoczucie, poprawę przemiany materii, prawidłowo funkcjonującą gospodarkę hormonalną oraz zdrowe włosy.

Pyszne wypieki na co dzień - odwiedź Piekarnię Dobry Chleb! 

Firma Piekarnia Dobry Chleb, zlokalizowana we Wrocławiu, oferuje szeroki wybór wyrobów piekarniczych. W asortymencie znajdują się pieczywo pszenne, żytnie i razowe, a także bułki zwykłe, słodkie i drożdżówki. Wykorzystując wysokiej jakości mąkę ze sprawdzonych młynów oraz naturalne zakwasy, firma nie stosuje polepszaczy.

Piekarnia Dobry Chleb kontynuuje tradycję rodzinnej piekarni, bazując na tradycyjnych recepturach, ale jednocześnie otwarta na nowości. Oferowane pieczywo i słodkie bułki zachowują świeżość i walory smakowe przez kilka dni. W ofercie znajdują się również chleby z dodatkami, takimi jak słonecznik, dynia czy otręby pszenne.

Opracowanie:
Wrocław, Jedności Narodowej 88
tel. 71 322 19 49
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz