Kontakt
Kontakt Domino Michał Szakowski
Kontakt Domino Michał Szakowski
07.03.2024
Młóto browarniane ma wiele właściwości. Coraz szerzej odkrywane są te związane z użyciem odpadów pozostałych po produkcji piwa w przemyśle energetycznym. Najefektywniejszym sposobem na wykorzystanie wysłodzin jest ich gazowanie. Biogazownie kupują młóto, ponieważ zwiększa wydajność mieszanek, z których produkowany jest gaz.
Więcej informacji01.01.2024
Młóto browarniane ma doskonałe właściwości odżywcze, smakowe i energetyczne. Jest to wszystko, co pozostaje w browarach po użyciu słodu. Kiełki, łupiny i inne nierozpuszczalne w wodzie elementy pochodzą przede wszystkim z jęczmienia. Dostępne są też wysłodziny pszeniczne, żytnie, a nawet z kukurydzy i ryżu!
Więcej informacji29.11.2023
Zakup młóta nie jest możliwy bezpośrednio od producenta, czyli w browarze. Odpady pozostałe po produkcji piwa trafiają do podmiotów, które współpracują z browarami i są dystrybuowane dalej. Trafiają transportowane przez sprzedawców do rolników, firm branży spożywczej oraz jako materiał do produkcji nawozów i gazu.
Więcej informacji02.09.2023
Młóto browarniane to cenny produkt. Zawiera witaminy, białko, tłuszcze i inne ważne dla prawidłowego wzrostu i utrzymania zdrowia przez zwierzęta składniki. Nic dziwnego, że wysłodziny trafiają do jako dodatek do pasz, ale należy pamiętać, że ważne jest odpowiednie dawkowanie. Nie wolno przekraczać ustalonych przez specjalistów dawek paszy z tym dodatkiem.
Więcej informacji27.07.2023
Kiszenie młóta to proces, który zdecydowanie wydłuża trwałość tych pozostałości po warzeniu piwa. Rolnicy tylko przez kilka dni mogą karmić zwierzęta świeżym i mokrym młótem. Dla zachowania właściwości wysłodzin zakiszają odpady w pryzmach, silosach i rękawach. Po zakończeniu kiszenia młóto zawiera o wiele mniej wody.
Więcej informacji26.05.2023
Młóto browarniane jest od lat stosowane jako dodatek paszowy. Wśród zwierząt karmionych w ten sposób jest trzoda chlewna. Świnie lubią smak młóta, a zawarte w nim witaminy i inne składniki odżywcze pozytywnie wpływają na przyrost masy i zdrowie zwierząt. Paszą z wysłodzinami karmione są tuczniki i lochy prośne oraz karmiące.
Więcej informacji01.03.2023
Młóto browarniane stosowane jest jako dodatek do pasz dla krów mlecznych. Zawiera witaminy, tłuszcz, białko i błonnik, dlatego polecane jest do karmienia krów mlecznych, cielaków i opasów. Wysłodziny należy mieszać z trawami, kiszonką kukurydzianą i roślinami strączkowymi. Trzeba też pamiętać o odpowiednim dawkowaniu młóta.
Więcej informacji05.01.2023
Wysłodziny pozostałe po użyciu słodu w browarach mają wiele zastosowań. Jednym z nich jest użycie w ogrodnictwie. Do tego celu młóto jest kompostowane, by zamieniło się w nawóz. W takiej formie stosowane jest przy uprawie licznych roślin. Przykłady to borówki amerykańskie, żurawina, magnolie i wrzosy, czyli rośliny wymagające kwaśnego odczynu gleby.
Więcej informacji18.11.2022
Wysłodziny browarne to cenna pozostałość po produkcji piwa. Dawniej młóto browarniane traktowane było jako odpad, teraz znajduje zastosowanie w wielu branżach. Wysłodziny z browarów trafiają do gospodarstw rolnych, zakładów produkcji spożywczej, a także sprawdzają się jako paliwo dla branży energetycznej.
Więcej informacjiOpinie o firmie Domino Michał Szakowski
WeNet jako administrator serwisu nie prowadzi weryfikacji, czy publikowane w serwisie opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli dany produkt lub usługę lub ich używali.
Zwiększ popularność swojej oferty i docieraj do nowych klientów
Dołącz do katalogów firm