Artykuł sponsorowany

Zachwyt nad polskimi wyrobami wędliniarskimi

Zachwyt nad polskimi wyrobami wędliniarskimi

Polskie wyroby wędliniarskie można z łatwością kupić w tysiącach sklepów w różnych państwach europejskich, w tym w Rosji, a także w Azji. Jeśli chodzi o rodzimy rynek producencki, warto wiedzieć, że z każdym rokiem dynamicznie się on rozwija. Jest to efekt wdrażania przez przetwórców mięsnych nowoczesnych systemów jakościowych, które sprzyjają również szybkości dostaw itd. Zachwyt nad polskimi wyrobami wędliniarskimi, będącymi jednymi z najsmaczniejszych na świecie, to jednak zasługa tradycjonalizmu – zdrowa żywność gwarantowana!

Tradycjonalizm łączony z innowacyjnością

Rodzimy rynek wędliniarski, jest bardzo otwarty. Działa na nim bowiem wielu producentów, którzy z powodzeniem mogą funkcjonować w branży bez wysokiego poziomu wewnętrznej konkurencyjności – tą można bardziej zauważyć wśród liderów eksportujących swoje produkty do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Skandynawii, czy też do Rosji. Jeśli chodzi zaś o ogólną kondycję branży, należy wiedzieć, że najlepiej prosperującymi producentami, są ci, którzy stale modernizują swoją infrastrukturę, posiadają własne masarnie i ubojnie drobiu, a także, które restrykcyjnie przestrzegają takich systemów jakościowych, jak HACCP, GMP i GHP – mowa oczywiście o analizie krytycznych punktów kontroli, o Dobrej Praktyce Produkcyjnej i o Dobrej Praktyce Higienicznej, które są bardzo ważne dla działań przetwórczych żywności. Warto przy tym wiedzieć, że nowoczesne maszyny, czy budowane obok wędzarni innowacyjne rzeźnie – zmniejsza to łańcuch podwykonawców, co sprzyja szybkości dostaw – to nie wszystko. Ważne są również receptury tworzenia wyrobów wędliniarskich, które oparte są o przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie – często są to tradycjonalne, staropolskie receptury, unowocześniane tak, aby wędliny były jeszcze pyszniejsze, a także zdrowsze. Wszystkie partie mięsa, a następnie gotowe produkty, muszą być bowiem bardzo wnikliwie testowane.

Rodzaje produktów wędliniarskich

W Polsce najlepsi producenci produktów wędliniarskich, są w stanie tworzyć dziesiątki, jak nie setki różnorodnych produktów żywnościowych z wołowiny, czy też drobiu. Doskonałym tego przykładem, jest Masarnia Brudzyń Duży. Oferta tego producenta składa się między innymi na: wieprzowinę oraz elementy wieprzowe, wołowinę oraz elementy wołowe, szynkę, wędzonkę, baleron, filety z indyka oraz kurczaka, golonkę, kabanosy, kiełbasy (biała, krakowska, parówkowa, podwawelska, toruńska, żywiecka), kurczaki, mielonkę tyrolską, mięso mielone, mortadele, parówki, polędwice, salami, salceson, schab, szponder, wątróbkę, żeberka, czy żołądki świeże. To właśnie te wyroby trafiają do tysięcy polskich sklepów ogólnohandlowych, czy mięsnych, a także wprost od wytwórcy do najlepszych restauracji.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz