Artykuł sponsorowany

Z jakich elementów składa się linia do oblewania czekoladą?

Z jakich elementów składa się linia do oblewania czekoladą?

Królowa wszystkich słodyczy – czekolada jest cenionym na całym świecie przysmakiem. Jej walory smakowe i zalety zdrowotne znane są już od bardzo dawna. Nie tylko spożywana jest w swojej naturalnej formie, w postaci tabliczek, ale również używana w produkcji cukierniczej do oblewania różnego typu słodyczy. Przeczytaj i dowiedz się, z jakich elementów składa się linia produkcyjna do oblewania czekoladą.

Produkcja czekolady od A do Z

W celach cukierniczych produkcję czekolady można przeprowadzić, począwszy od obróbki ziarna kakaowego, a skończyć na pakowaniu gotowych wyrobów. Można również rozpocząć produkcję z wykorzystaniem gotowej już masy czekoladowej. Taki sposób produkcji wyrobów czekoladowych jest najbardziej popularny i dostępny dzięki specjalistycznym liniom produkcyjnym. Dobór maszyn uzależniony jest od rodzaju produkcji i specyfiki wyrobu. Z szerokim wyborem urządzeń i całych linii technologicznych można zapoznać się na stronie dystrybutora maszyn cukierniczych BMC Polska

Temperówka ze zbiornikiem na czekoladę

Najważniejszym urządzeniem wchodzącym w skład linii do oblewania czekoladą jest tzw. temperówka. Jest to maszyna odpowiedzialna za wstępną krystalizację zawartego w czekoladzie masła kakaowego, co jest ważnym elementem przygotowania czekolady do dalszej obróbki. Temperowanie sprawia, że czekolada przybiera stabilną krystaliczną formę oraz zapewnia jej połysk i odpowiednią łamliwość. Dobrej jakości temperówki wykonane są ze wysokogatunkowej stali nierdzewnej i zintegrowane są ze zbiornikiem czekolady oraz podgrzewanym stołem wibracyjnym. Do dużych produkcji można zastosować dodatkowo zbiornik, tzw. topielnik do topienia i podgrzewania czekolady, który automatycznie podaje czekoladę. Temperówki wyposażone są w różnego typu głowice do tworzenia kurtyny do oblewania czekoladą lub wzorów do dekorowania ciastek.

Oblewanie czekoladą - od góry, podlewanie od dołu i łączne

Oblewanie czekoladą stosuje się przy produkcji takich smakołyków jak ptasie mleczko, śliwka duszna, trufle, ciastka, ciasta, babki…itp. System do oblewania wyrobów musi być wyposażony w specjalne przenośniki. Są to przenośniki siatkowe o różnych szerokościach, najczęściej od 180 mm do 320 mm. Zapewniają one stabilny i regulowany transport oblewanych elementów w obrębie linii produkcyjnej.

Urządzenie zaopatrzone jest także w systemy nadmuchu do tworzenia fal i zgarniania nadmiaru czekolady oraz wydajne i oszczędne lampy grzewcze. Końcowym etapem procesu oblewania czekoladą jest schładzanie wyrobów. Odbywa się to w specjalnych tunelach chłodniczych. Doskonałym przykładem profesjonalnych linii do produkcji cukierniczej są produkty firmy Pomati. Linia do oblewanie czekoladą pozwala cukiernikom na natychmiastową produkcję, włącznie z pakowaniem bezpośrednio z linii produkcyjnej. Wydajności linii rzemieślniczej to 6 tys. ciastek oblanych czekoladą na godzinę.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz