Wiosenne ciasta, które urozmaicą smakiem i wyglądem niejeden Wielkanocny stół
Myśląc o słodyczach na Wielkanoc, zwykle mamy przed oczami zwykłe piaskowe babki oraz klasyczne mazurki. I choć ich smak budzi wiele wspomnień, warto od czasu do czasu, ożywić wielkanocny stół, przygotowując zupełnie nowe, smakowite ciasto. Wiosenne potrawy powinny być przede wszystkim lekkie i kolorowe. Jakie wypieki najlepiej sprawdzą się podczas świąt rodzinnym gronie?
Sernik? Makowiec? Seromakowiec!
Sernik i makowiec gości na rodzinnych stołach niemal przy każdej możliwej okazji. Mało osób jednak wie, że można połączyć te dwa smaki w zupełnie inne, przepyszne ciasto, jakim jest seromakowiec. I choć pamięta on czasy naszych babć, a nawet dawniejsze – zdecydowanie rzadziej gości na polskich stołach. Przygotować można go naprawdę w dowolny sposób, w zależności od tego, jak zwykle wypiekasz tradycyjny sernik lub makowiec. Seromak składa się z trzech warstw:
- cieniutkiego spodu wykonanego z kruchego ciasta,
- puszystej masy serowej,
- masy makowej.
Masę makową można umieścić pod serową lub nad nią – nie ma to większego znaczenia. Żeby ciasto nabrało wielkanocnego klimatu, można przygotować lukier zmieszany z różnymi barwnikami spożywczymi i ozdobić jego wierzch w taki sam sposób, w jaki zdobi się mazurki.
Ciasto na zimno – śmietanowiec
Druga propozycja jest szczególnie lubiana przez dzieci, ze względu na swój wielobarwny wygląd. Baza śmietanowca, jak sama nazwa wskazuje, składa się głównie ze śmietany oraz odrobiny jogurtu i cukru, które utwardza się za pomocą żelatyny. Po przygotowaniu białej masy, do środka wystarczy dodać pokrojone w kostkę, wielobarwne galaretki i przelać do okrągłej tortownicy. Całość pozostawić w zimnym aż stężeje. Na górę można wylać galaretkę w jakimś wyjątkowym kolorze np. błękitnym lub kojarzącym się z wiosną jaskrawozielonym. Po przekrojeniu śmietanowiec ma kolorowy kryształowy wzór.