Artykuł sponsorowany

Wegańskie suplementy

Wegańskie suplementy

Urozmaicona wegańska bogata jest w zdecydowaną większość niezbędnych do funkcjonowania organizmu człowieka mikro‐ i makroelementów. Niestety, są niektóre składniki, których po prostu nie znajdziemy w warzywach i owocach, dlatego konieczna jest ich suplementacja. Istotne jest, aby w suplementy zaopatrywać się w sprawdzonych sklepach. Uzyskamy dzięki temu pewność, że nie są one pochodzenia zwierzęcego, czego z pewnością wolelibyśmy uniknąć.

Witamina B12 dla wegan

Wegetarianie dbają zasadniczo o odpowiednią dozę żelaza w ich diecie, ale o witaminie B12 całkiem zapominają – nawet mimo tego, że znajduje się ona w spożywanym przez nich nabiale. Weganie mają na tym polu znacznie bardziej utrudnione zadanie, bo niestety omawiana witamina znajduje się tylko w produktach zwierzęcych. Jej niedobór może doprowadzić do groźnej anemii, pogarszając przy okazji samopoczucie psychiczne oraz powodując ciągłe poczucie znużenia lub wyczerpania. Dzieje się tak dlatego, że witamina B12 bierze udział w przetwarzaniu zjedzonych przez nas pokarmów na energię oraz uczestniczy w produkcji serotoniny, nazywanej potocznie hormonem szczęścia. Odrzucając całkowicie produkty odzwierzęce z diety koniecznie musimy ją suplementować – wegańskie suplementy diety z zawartością B12 zakupimy w sklepie Deesis s.c. Ośrodek rehabilitacji i medycyny naturalnej. Ich dodatkowym atutem będzie w tym przypadku naturalne pochodzenie – wspomniany sklep specjalizuje się bowiem w ekologicznych produktach nepalsko‐tybetańskich, przy czym w jego ofercie znajdziemy nie tylko te przeznaczone dla spożycia, ale także lecznicze i kosmetyczne. Zdecydowanie warto ją przejrzeć w celu zyskania inspiracji oraz wyjątkowych składników do naszych wegańskich dań.

Witamina D – skąd pozyskuje ją weganin?

Witamina D jest jeszcze trudniejsza do pozyskania niż witamina B12 – jej brak ma różne przykre konsekwencje, w tym problemy z zaśnięciem, skłonność do depresji, podatność na schorzenia kości oraz złamania. Organizm człowieka czerpie witaminę D przede wszystkim z pożywienia – wystawienie na słońce może jej nam zapewnić co najwyżej dziesięć procent. Na szczęście istnieje możliwość zakupu naturalnych produktów bogatych w witaminę D, której niedobór nie dotyczy zresztą tylko wegan, a większości Polaków w sezonie jesienno‐zimowym. Znajdziemy ją na przykład w wielu rodzajach rzadkich grzybów, które niestety spożywamy co najwyżej kilka razy w roku. Osoby cierpiące na niedobór witaminy D muszą spożywać jej do półtora razu więcej niż osoby bez niedoborów, więc warto zaopatrzyć się na zapas.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz