Wędliny produkowane w zgodzie z naturą i tradycjami
Wędliny produkowane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami zyskują coraz większe zainteresowanie nabywców. Klienci cenią ich smak, a także to, że są produkowane w/g tradycyjnych receptur. Tak, jak w Firmie Tołłoczko z Kruszyny w gminie Kobylnica koło Słupska.
FIRMA „TOŁŁOCZKO” powstała w 1993 roku. To klasyczne przedsiębiorstwo rodzinne. Oprócz małżeństwa Iwony i Tomasza Tołoczko, w firmie pracuje także ich starszy syn Krzysztof.
Główną działalnością FIRMY „TOŁŁOCZKO” jest produkcja i sprzedaż wędlin. Właściciele podkreślają, że wyroby są wytwarzane ze 100-procentowego mięsa bez uzupełniaczy chemicznych.
- Mięso sprowadzamy z Kaszub z rodzinnej ubojni. Nasz dostawca pozyskuje je z niewielkich polskich gospodarstw rolnych - podkreśla Iwona Tołoczko. Właściciele firmy dbają nie tylko o jakość mięsa. W procesie produkcji wędlin niezwykle istotną kwestią jest jakość drewna stosowanego do wędzenia. W zakładzie w Kruszynie wędzenie odbywa się w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem bukowym, olchowym i drzew owocowych. Drewno do wędzenia przygotowywane jest z dużym wyprzedzeniem. Jak podkreślają właściciele firmy, aby uzyskać smak, złocisty, naturalny kolor wędzonek i zachować normy unijne dotyczące wędzenia, o drewno należy zabiegać z ponad rocznym wyprzedzeniem. Drewno jest sezonowane.
Konieczne jest też spełnienie surowych unijnych norm w zakresie obecności substancji smolistych. Unia dopuszcza 2,5 mq na kilogram produktu. W Firmie Tołłoczko jest to od 0,9 do 1,5 mq .
- Dzięki tym dawnym metodom i własnym recepturom nasze wyroby mają niepowtarzalny smak i aromat, jaki pamiętamy z dzieciństwa - zaznaczają właściciele firmy.
Firma Tołłoczko jest członkiem Słupskiej Izby Przemysłowo-Handlowej oraz Cechu Rzemiosł Różnych w Słupsku. Należy również do Stowarzyszenia Inicjatyw Firm Rodzinnych w Warszawie i Fundacji Firm Rodzinnych w Poznaniu. Właśnie rodzinne tradycje, rzetelność oraz wspólne prowadzenie firmy uważają za klucz do sukcesu i uznania klientów. Producent wędlin z Kruszyny obecny jest na wielu lokalnych imprezach, na których są prezentowane wyroby wędliniarskie . I zawsze do stoiska Firmy Tołłoczko ustawia się długa kolejka klientów.
Firma odnosi również sukcesy w prestiżowych rankingach.
W 2018 roku zdobyła Srebrnego Niedźwiedzia-Lider Promocji słupskiej gospodarki, oraz wyróżnienie Orzeł Polskiego Rolnictwa –„Orły Wprost”.
Firma Tołłoczko zdobyła również tytuł Mistrza Województwa Pomorskiego -Agro Liga 2018 w kategorii Firma i tym samym została nominowana do odznaczeń i wyróżnień na szczeblu krajowym
Została krajowym laureatem 26-tej edycji konkursu Agro Liga 2018. Ten ogólnopolski konkurs agrobiznesu jest jednym z głównych wyznaczników trendów na polskim rynku rolniczym, zarówno w kategorii gospodarstw rolniczych, jak i przetwórców żywności .
Od 2008 roku Agro Liga jest objęta honorowym patronatem Prezydenta RP. W tym roku nagrody w konkursie wręczono podczas gali w warszawskim Belwederze w obecności pary prezydenckiej. Osobiste gratulacje od prezydenta Andrzeja Dudy odebrali Iwona i Tomasz Tołoczko wraz z synem Miłoszem-juniorem.
- Był to dla nas wielki zaszczyt znaleźć się w gronie najlepszych 14 firm, producentów zdrowej żywności oraz 15 gospodarstw rolnych w Polsce - mówi Iwona Tołoczko.
Z okazji udziału w gali Agro Ligi, państwo Tołoczko zorganizowali w ogrodach Belwederu stoisko ze swoimi wyrobami wędliniarskimi. Wśród degustujących była też para prezydencka.
- Pani prezydentowa skosztowała wp. galantynę- mięso na ostro z czosnkiem niedźwiedzim, a prezydent podsuszaną kiełbasę gajowego. Wręczyliśmy też parze prezydenckiej kosz degustacyjny naszych wyrobów - opowiada pani Iwona.
Facebook: toloczkowedliny