Artykuł sponsorowany

Wartości odżywcze dla organizmu pochodzące z ryb

Wartości odżywcze dla organizmu pochodzące z ryb

Ryby od pokoleń uważane były za jeden ze zdrowszych pokarmów, które warto wprowadzić w swój jadłospis. Kuchnia śródziemnomorska, która uważana jest za najlepszą w tej kategorii, jeśli chodzi o nasze zdrowie, takiego mięsa ma dużo w swoich daniach. Zawierają one wiele witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także sporo składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów człowieka.

Jakie wartości odżywcze posiadają ryby?

Decydując się na wprowadzenie ryb w swój jadłospis, twój organizm na pewno ci podziękuje, bowiem mają one w sobie bardzo dużo potrzebnych witamin i minerałów dla naszego organizmu. Między innymi możemy w nich znaleźć wysoko przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli na przykład omega-3, takie witaminy jak A, D, E i te z grupy B. Dodatkowo ryby bogate są w składniki mineralne typu magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, które są bardzo ważne do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ponadto, mięso to jest zalecane dla osób, które zmagają się z wysokim cholesterolem, czy dla osób z problemami na tle układu krążenia. Obniżają również ciśnienie krwi i wspierają układ nerwowy. Ryby spełniają funkcję pomocy w przemianie materii i zwiększają odporność. Dla osób, które nadal nie są przekonane, warto również wspomnieć o tym, że zwiększają one produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Przygotowywania ryb, czy musi to być takie trudne?

Zazwyczaj głównym powodem, dla którego wybieramy inne mięso niż ryby, jest przekonanie, że są one trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, są one jednym z najszybciej przygotowywanych dań z małą ilością przypraw i dodatków.

Niemniej jednak jeśli niektórzy nadal nie są przekonani do swoich możliwości kulinarnych, zawsze mogą skorzystać z restauracji, które specjalizują się w rybnych potrawach. Fregata Smażalnia ryb w swoim menu ma trzy gatunki bałtyckich odmian – dorsz, flądra i łosoś. Można wybrać te smażone tradycyjnie na patelni lub nieco zdrowsze, grillowane.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz