Artykuł sponsorowany

W jaki sposób odbywa się pakowanie produktów spożywczych?

W jaki sposób odbywa się pakowanie produktów spożywczych?

Niemożliwe jest wskazanie grupy produktów, która cieszy się większym popytem niż artykuły spożywcze. Obecnie, w dobie wszechobecnego trendu związanego ze zdrowym stylem życia, coraz więcej konsumentów czyta uważnie treść tabelek, obrazujących skład produktów. Dodatkowym aspektem wpływającym na ich jakość jest sposób zapakowania. Mimo, że stanowi on istotną kwestię, jest to ostatnia rzecz, o której myślimy, wrzucając paczkę płatków zbożowych do koszyka.


Żywność wrażliwa na otoczenie

Zapakowane produkty nie utrzymałyby swojej jakości podczas transportu i zaleganiu na półce sklepowej, gdyby nie odpowiednia mieszanina gazów w opakowaniu. Każdemu z nas zdarzyło się zostawić na wierzchu otwartą paczkę chipsów, przez co mogliśmy pokusić się na stwierdzenie, że produkt przypomina smakiem trociny. Często, kupując żywność, narzekamy, że płacimy za powietrze, nie zważając, że napompowane opakowanie jest skutkiem mieszaniny gazów o składzie odpowiadającym danemu produktowi. Mieszanina tlenu i dwutlenku węgla musi być odpowiednio proporcjonalna, tak by nie wpłynęła negatywnie na jakość produktu. Żywność bowiem cechuje się:

- podatnością na rozwój mikroflory

- wrażliwością na tlenek i dwutlenek węgla

- stabilnością barwy produktu.


Funkcje poszczególnych gazów

Na podstawie tych danych dobierane są ilości tlenu, azotu oraz ditlenku węgla. Gazy te spełniają określone funkcje:

• tlen - hamuje rozwój bakterii beztlenowych, umożliwia kontynuację procesów oddechowych niektórych produktów, zapobiega wzrostowi bezwzględnych beztlenowców, zapobiega zmianom barw produktów

• azot - używany jako gaz wypełniający, ze względu na swoją małą przepuszczalność w wodzie i tłuszczach. Jest także zamiennikiem tlenu i alternatywą pakowania próżniowego dla wrażliwych produktów.

• dwutlenek węgla - zapobiega rozwijaniu się mikroorganizmów, jego podwyższona zawartość zwalnia procesy oddechowe tkanek roślinnych


Produkty płynne

Zupełnie inaczej przedstawia się sprawa pakowania produktów płynnych oraz półpłynnych. Firma maszynypakującelublin.pl stosuje metodę Bag in Box, co o oznacza dosłownie - worek w pudełku. Kartony napełnione tą technika charakteryzują się komfortowym systemem nalewania ze zwalniająca zawleczką u dołu opakowania. Metoda ma zastosowanie w przechowywaniu koncentratów, soków, wina, wody, produktów mlecznych, mas jajecznych, olejów, chemii gospodarczej i wielu innych.


Proces napełniania

Do zastosowania metody Bag in Box konieczne są specjalne pakowarki zbudowane ze stali nierdzewnej (elementy mające bezpośredni kontakt z produktem stworzone są z materiału umożliwiającego ten kontakt). Są one w stanie napełnić worek o pojemności od pięciu do tysiąca litrów, a ich wydajność wynosi od 200 do 5000 l/godz. Worki przemieszczają się na rolkowym stole i tuż pod głowicą pakowarki zostają napełnione płynem. Po zakończeniu dozowania płynu, następuje wtrysk pary do worka, w celu wypchnięcia resztek płynu z urządzenia i pozostawienia pary w worku.

Efektywność zapakowania produktu zależy od doświadczenia firmy. Prawidłowy efekt osiągają zakłady cieszące się długoletnim stażem jak Bag in box, który swoją działalność rozpoczął 20 lat temu. Właściwe zapakowanie produktu wpływa nie tylko na jego doskonały smak, ale przede wszystkim jest bezpieczne dla naszego zdrowia.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz