Artykuł sponsorowany

W jaki sposób można przygotować pizzę?

W jaki sposób można przygotować pizzę?

Pizza to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych potraw na całym świecie. Jej fenomen sprawił, że również w Polsce znaleźć można wiele lokali, które serwują charakterystyczny placek z dodatkami. To właśnie one stanowią o ostatecznym smaku całego dania, dlatego warto wybrać te, które najlepiej nam odpowiadają. Na jakie sposoby można przygotować pizzę?

Rodzaje ciasta i sosów do pizzy

Najważniejszym elementem każdej pizzy jest ciasto. Przygotowywane najczęściej z wysokiej jakości mąki, wody i drożdży, powinno być odpowiednio uformowane oraz upieczone. Niewątpliwie bardzo istotna jest grubość ciasta. Tradycyjne pizze, które swoją charakterystyką nawiązują do włoskich pierwowzorów, powinny być dość cienkie. Na grubym cieście przygotowuje się natomiast tzw. pizze amerykańskie. Niezależnie od grubości wykorzystanego do pizzy placka drożdżowego, istotnym dodatkiem jest podkład w postaci sosu.

Najczęściej wybierany jest pomidorowy, który najlepiej wykonać ze świeżych pomidorów bądź passaty. Coraz większą popularnością cieszą się jednak pizze określane jako bianco, czyli na spodzie przygotowanym ze śmietany. Jak sama nazwa wskazuje, sos w tym wypadku jest koloru białego, podobnie jak dobierane do pizzy dodatki. Dzięki temu kompozycja wygląda spójnie, co w przypadku tego popularnego dania rodem z Włoch jest równie ważne, jak smak. Co zatem konkretnie może znaleźć się na pizzy?

Jakie dodatki można dobrać do swojej pizzy?

W sprawdzonych pizzeriach menu składa się z wielu pozycji. Drożdżowy placek wypiekany w piecu opalanym drewnem smarowany jest wspomnianym sosem, a następnie pokrywany rozmaitymi dodatkami. We Włoszech najczęściej wybierana jest margherita, czyli pizza składająca się wyłącznie z sosu, sera mozzarella oraz bazylii. W Polsce znacznie częściej stawiamy jednak na znacznie więcej dodatków – do najpopularniejszych zalicza się szynka, rukola, cebula, pieczarki, a także papryka, wędzony boczek czy aromatyczne salami.

Ograniczenia w tym zakresie są jednak związane wyłącznie z dostępnością poszczególnych produktów. Da Grasso w Giżycku to pizzeria, która proponuje nie tylko tradycyjne rodzaje pizz, ale także i nietuzinkowe warianty, np. z owocami morza. Pizza może być także z powodzeniem wegetariańska. Przygotować ją można zatem na bardzo dużo sposobów, jednak baza zawsze powinna być niezmienna – dobrze uformowane i wypieczone we właściwych warunkach ciasto pokryte aromatycznym sosem, czyli najważniejsze elementy charakterystycznej potrawy włoskiej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz