Artykuł sponsorowany

Trzy rzeczy, za które kochamy pizzę

Trzy rzeczy, za które kochamy pizzę

Trudno znaleźć kogoś, kto nie kocha pizzy. Ta prosta, włoska potrawa zachwyca każdego. Smakuje miłośnikom wykwintnych dań i fanom mocnych, wyrazistych smaków. Nadaje się na romantyczną kolację, wyjście ze znajomymi lub wieczór przed telewizorem – i zawsze smakuje równie dobrze. W czym tkwi sekret tego niezwykłego drożdżowego placka? Dlaczego tak kochamy pizzę? Oto trzy ważne powody.

Pizza jest uniwersalna

Na cieście grubym lub cienkim, z sosem pomidorowym lub z oliwą, na talerzu w restauracji do wina lub w pudełku na wynos – zjadana w towarzystwie gazowanych napojów. Pizza jest uniwersalna i to jej najważniejsza zaleta. Smakuje właściwie każdemu i w każdej sytuacji. Podstawowe składniki pizzy – placek, sos pomidorowy i ser to idealna kompozycja, którą jednak można urozmaicać różnymi dodatkami. Niektórzy wolą pizzę zbliżoną do oryginalnych włoskich placków – z niewielką ilością wyrazistych dodatków, inni jedzą ją jak Amerykanie – z podwójnym serem, szynką, pieczarkami oraz mnóstwem innych pyszności. Zaletą pizzy jest to, że każdy może ją jeść tak, jak chce i właśnie za to ją kochamy.

Pizza jest tania

To genialny sposób na szybki, niedrogi i przepyszny posiłek. Kuchnia włoska, z której wywodzi się pizza, słynie z prostoty i tworzenia przepysznych dań z niedrogich i łatwo dostępnych produktów. Pizza powstała właśnie z myślą o tych zasadach – dlatego dziś możemy się nią cieszyć nawet wtedy, kiedy dysponujemy małym budżetem. Na pizzę stać właściwie każdego – zamawiając ją na przykład z pizzerii Sebastian Arystoteles Wójcik Speed Pizza w Lublinie ulubiony placek dostaniemy już za kilkanaście złotych i to z dowozem do domu. I tu warto wspomnieć też o jeszcze jednej zalecie pizzy – świetnie smakuje także zamówiona na wynos. Kiedy mamy kiepski dzień lub w weekend po prostu nie mamy ochoty wychodzić z łózka i zdejmować piżamy, wystarczy zadzwonić po pizzę i po kilkunastu minutach możemy się już rozkoszować pysznym posiłkiem.

Pizza może być zdrowa

Na tle pozostałych fast foodów pizza wypada zaskakująco zdrowo. Oczywiście nie każda – ta na grubym cieście, w wersji amerykańskiej ma mnóstwo kalorii. Jednak prawdziwa włoska pizza na cieniutkim drożdżowym placku, z sosem zrobionym ze świeżych pomidorów i mądrze dobranymi dodatkami – takimi jak szpinak, łosoś, świeże pomidory czy oliwki, albo delikatne mięso z kurczaka, z pewnością nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Warto więc czasem się na nią skusić. To przysmak, na który możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli dbamy o linię.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz