Trzy rzeczy, za które kochamy pizzę
Trudno znaleźć kogoś, kto nie kocha pizzy. Ta prosta, włoska potrawa zachwyca każdego. Smakuje miłośnikom wykwintnych dań i fanom mocnych, wyrazistych smaków. Nadaje się na romantyczną kolację, wyjście ze znajomymi lub wieczór przed telewizorem – i zawsze smakuje równie dobrze. W czym tkwi sekret tego niezwykłego drożdżowego placka? Dlaczego tak kochamy pizzę? Oto trzy ważne powody.
Pizza jest uniwersalna
Na cieście grubym lub cienkim, z sosem pomidorowym lub z oliwą, na talerzu w restauracji do wina lub w pudełku na wynos – zjadana w towarzystwie gazowanych napojów. Pizza jest uniwersalna i to jej najważniejsza zaleta. Smakuje właściwie każdemu i w każdej sytuacji. Podstawowe składniki pizzy – placek, sos pomidorowy i ser to idealna kompozycja, którą jednak można urozmaicać różnymi dodatkami. Niektórzy wolą pizzę zbliżoną do oryginalnych włoskich placków – z niewielką ilością wyrazistych dodatków, inni jedzą ją jak Amerykanie – z podwójnym serem, szynką, pieczarkami oraz mnóstwem innych pyszności. Zaletą pizzy jest to, że każdy może ją jeść tak, jak chce i właśnie za to ją kochamy.
Pizza jest tania
To genialny sposób na szybki, niedrogi i przepyszny posiłek. Kuchnia włoska, z której wywodzi się pizza, słynie z prostoty i tworzenia przepysznych dań z niedrogich i łatwo dostępnych produktów. Pizza powstała właśnie z myślą o tych zasadach – dlatego dziś możemy się nią cieszyć nawet wtedy, kiedy dysponujemy małym budżetem. Na pizzę stać właściwie każdego – zamawiając ją na przykład z pizzerii Sebastian Arystoteles Wójcik Speed Pizza w Lublinie ulubiony placek dostaniemy już za kilkanaście złotych i to z dowozem do domu. I tu warto wspomnieć też o jeszcze jednej zalecie pizzy – świetnie smakuje także zamówiona na wynos. Kiedy mamy kiepski dzień lub w weekend po prostu nie mamy ochoty wychodzić z łózka i zdejmować piżamy, wystarczy zadzwonić po pizzę i po kilkunastu minutach możemy się już rozkoszować pysznym posiłkiem.
Pizza może być zdrowa
Na tle pozostałych fast foodów pizza wypada zaskakująco zdrowo. Oczywiście nie każda – ta na grubym cieście, w wersji amerykańskiej ma mnóstwo kalorii. Jednak prawdziwa włoska pizza na cieniutkim drożdżowym placku, z sosem zrobionym ze świeżych pomidorów i mądrze dobranymi dodatkami – takimi jak szpinak, łosoś, świeże pomidory czy oliwki, albo delikatne mięso z kurczaka, z pewnością nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Warto więc czasem się na nią skusić. To przysmak, na który możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli dbamy o linię.