TOP 5 pomysłów na proste wypieki w domu
W maju odbywa się Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji warto pokusić się o przygotowanie słodkiego ciasta lub pysznych bułeczek idealnych na śniadanie czy podwieczorek. Słodkości sprawdzą się również podczas pikniku w ogrodzie. Poznaj 5 smakowitych przepisów. Przedstawiamy wskazówki, jak zrobić intensywnie czekoladowe brownie, puszyste ciasto marchewkowe, lekką tartę oraz chrupiące kajzerki i słodkie drożdżówki.
Intensywnie czekoladowe brownie
Brownie to chyba najprostsze ciasto świata. Upiecze je nawet osoba, która na co dzień omija kuchnię szerokim łukiem. Wilgotne, pachnące, rozpływające się w ustach. Takie właśnie jest idealne brownie! Będzie jeszcze lepsze, gdy do ciasta dodasz kawałki pokruszonej ciemnej czekolady lub posiekane orzechy. Robi się je ekspresowo… i równie szybko znika z talerza. Większość składników na ciasto brownie z pewnością masz w swojej spiżarni. Do dzieła.
Przygotuj:
- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- ¾ szklanki kakao,
- 1,5 szklanki cukru (lub ilość według uznania, niektórzy wolą mniej słodki, intensywny smak, jaki nadaje kakao),
- 2/3 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli.
Jak zrobić brownie?
- Wymieszaj suche składniki w misce.
- Do drugiego pojemnika dodaj mokre produkty.
- Połącz suche i mokre masy.
- Wylej na blachę.
- Piecz w 180 stopniach przez 20-30 minut (do „suchego patyczka”).
Gotowe! Jeśli masz ochotę na zdrowszą wersję, przygotuj brownie z fasoli. Przepis na ten i inne wypieki fit znajdziesz tutaj.
Puszyste ciasto marchewkowe
Kolejny prosty wypiek to ciasto marchewkowe. Również jest wilgotne, ale przy tym jednocześnie puszyste. Najlepiej smakuje w ducie z cukrem pudrem lub polewą lukrową. Niektórzy jedzą je z serkiem. Do masy można dosypać posiekane orzechy.
Przygotuj:
- 1,5 szklanki startej marchewki (czyli około 4 sztuki marchewki),
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklankę oleju,
- 1 szklankę cukru,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
Opcjonalnie – możesz dodać cynamon lub przyprawę do piernika oraz orzechy.
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
- Zetrzyj marchewkę.
- Ubij jajka z cukrem za pomocą miksera.
- Dolej powoli olej.
- Następnie dodawaj powoli suche składniki.
- Wymieszaj z marchewką (i ewentualnie orzechami).
- Wlej ciasto i piecz ok. 40-50 minut.
Na koniec posyp ciasto cukrem lub polej polewą. Jeśli masz foremki do muffinek, z powyższego przepisu możesz przygotować również babeczki marchewkowe.
Lekka tarta z owocami
Równie prosta propozycja to tarta z owocami. Świetnie smakuje wypełniona puszystą bitą śmietaną i garścią kwaskowych owoców, które przełamują słodycz śmietany. Do wyboru, do koloru – sprawdzą się zarówno świeże maliny czy borówki, jak i mrożone truskawki. Wyśmienicie smakuje też tarta z jabłkami posypana cynamonem.
Przygotuj:
- 250 g mąki,
- pół kostki zimnego masła,
- 50 g cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki zimnej wody,
+ śmietana 36%, słodzik oraz wybrane owoce.
Jak zrobić tartę?
- W misce połącz składniki na ciasto, wyrabiaj przez chwilę.
- Zawiń masę w folię i schowaj do lodówki na pół godziny.
- Natłuszczoną foremkę wypełnij ciastem i nakłuj widelcem (by tarta w czasie pieczenia nie podnosiła się, wyłóż na wierzch papier do pieczenia i wysyp ryż albo fasolę).
- Piecz 10 min w 180 stopniach, następnie wyjmij papier z ziarnami i piecz następne 10 minut.
Gdy spód będzie już gotowy, ubij śmietanę z cukrem i przełóż na ciasto, a następnie ułóż owoce. Ciasto trzymaj w lodówce i podawaj schłodzone.
Chrupiące kajzerki
Teraz pomysł na pyszne śniadanie. Upiecz kajzerki wieczorem, a rano będziesz cieszyć się smakiem pysznych i chrupiących bułeczek od razu po przebudzeniu. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i wytrwanie, z dodatkiem sera lub dżemu. Ciasto przyrządza się błyskawicznie.
Przygotuj:
- 500 g mąki pszennej,
- niepełną szklankę ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 50 g miękkiego masła,
- 7 g suchych drożdży,
- pół łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
+ jajko i dodatki, np. mak, sezam, czarnuszka.
Jak zrobić kajzerki?
- W misce wymieszaj drożdże z cukrem i odrobiną wody.
- Dodaj pozostałe składniki.
- Wyrabiaj ciasto kilka minut i uformuj kulę.
- Przykryj miskę z masą za pomocą ściereczki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, uformuj małe kulki na kształt bułeczek.
- Ponacinaj bułeczki i wysmaruj jajkiem oraz posyp dodatkami.
- Odstaw bułki na 20 minut, a w tym czasie włącz piekarnik na 220 stopni.
- Piecz kajzerki około 15 minut, sprawdzaj, czy urosły i się zarumieniły.
Słodkie drożdżówki
Kolejna propozycja idealna na śniadanie lub podwieczorek, czyli słodka drożdżówka. Możesz przyrządzić rozmaite wersje, np. z owocami, makiem lub serem. Przygotowanie jest trochę bardziej skomplikowane, ale warto spróbować. Przedstawiamy przepis na drożdżówkę z dodatkiem słodkiego twarogu.
Przygotuj:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g drożdży,
- 1 szklankę mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżkę masła,
+ na nadzienie: opakowanie tłustego twarogu (ok. 250 g), 2 łyżki masła, 2 żółtka, cukier (ilość według uznania) + 1 jajko do posmarowania.
Jak zrobić drożdżówki z serem?
- Roztop masło i odstaw.
- Wymieszaj w misce lekko ciepłe mleko z cukrem, pokruszonymi drożdżami, dodaj kilka łyżek mąki.
- Odstaw miskę przykrytą ściereczką na 15 minut.
- Wymieszaj zaczyn z resztą mąki i jajkiem.
- Wyrabiaj ciasto, w międzyczasie dodając masło.
- Przykryj masę i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Gdy ciasto będzie rosnąć, przygotuj nadzienie – zmiksuj składniki na gładką masę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój krążki za pomocą szklanki.
- Przełóż na blachę i poczekaj 15 minut, a gdy ciasto podrośnie, zrób wgłębienie i wypełnij serem.
- Drożdżówki posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego! Szukasz innych ciekawych inspiracji? Poznaj przepis na ciasto łabędzi puch.