TOP 5 pomysłów na proste wypieki w domu

TOP 5 pomysłów na proste wypieki w domu

W maju odbywa się Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji warto pokusić się o przygotowanie słodkiego ciasta lub pysznych bułeczek idealnych na śniadanie czy podwieczorek. Słodkości sprawdzą się również podczas pikniku w ogrodzie. Poznaj 5 smakowitych przepisów. Przedstawiamy wskazówki, jak zrobić intensywnie czekoladowe brownie, puszyste ciasto marchewkowe, lekką tartę oraz chrupiące kajzerki i słodkie drożdżówki.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Intensywnie czekoladowe brownie

Brownie to chyba najprostsze ciasto świata. Upiecze je nawet osoba, która na co dzień omija kuchnię szerokim łukiem. Wilgotne, pachnące, rozpływające się w ustach. Takie właśnie jest idealne brownie! Będzie jeszcze lepsze, gdy do ciasta dodasz kawałki pokruszonej ciemnej czekolady lub posiekane orzechy. Robi się je ekspresowo… i równie szybko znika z talerza. Większość składników na ciasto brownie z pewnością masz w swojej spiżarni. Do dzieła.

Przygotuj:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki kakao,
  • 1,5 szklanki cukru (lub ilość według uznania, niektórzy wolą mniej słodki, intensywny smak, jaki nadaje kakao),
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 4 jajka,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Jak zrobić brownie?

  1. Wymieszaj suche składniki w misce.
  2. Do drugiego pojemnika dodaj mokre produkty.
  3. Połącz suche i mokre masy.
  4. Wylej na blachę.
  5. Piecz w 180 stopniach przez 20-30 minut (do „suchego patyczka”).

Gotowe! Jeśli masz ochotę na zdrowszą wersję, przygotuj brownie z fasoli. Przepis na ten i inne wypieki fit znajdziesz tutaj

ciasto brownie

Puszyste ciasto marchewkowe

Kolejny prosty wypiek to ciasto marchewkowe. Również jest wilgotne, ale przy tym jednocześnie puszyste. Najlepiej smakuje w ducie z cukrem pudrem lub polewą lukrową. Niektórzy jedzą je z serkiem. Do masy można dosypać posiekane orzechy.

  • Lafe Mikser ręczny MRK001

    Lafe Mikser ręczny MRK001

  • Gorenje Mikser ręczny 345W biały M360CW

    Gorenje Mikser ręczny 345W biały M360CW

  • Esperanza Mikser blender Tiramisu 300W

    Esperanza Mikser blender Tiramisu 300W

  • Esperanza MIKSER RĘCZNY DONUT 250W

    Esperanza MIKSER RĘCZNY DONUT 250W

Przygotuj:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (czyli około 4 sztuki marchewki),
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklankę oleju,
  • 1 szklankę cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,

Opcjonalnie – możesz dodać cynamon lub przyprawę do piernika oraz orzechy.

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

  1. Zetrzyj marchewkę.
  2. Ubij jajka z cukrem za pomocą miksera.
  3. Dolej powoli olej.
  4. Następnie dodawaj powoli suche składniki.
  5. Wymieszaj z marchewką (i ewentualnie orzechami).
  6. Wlej ciasto i piecz ok. 40-50 minut.

Na koniec posyp ciasto cukrem lub polej polewą. Jeśli masz foremki do muffinek, z powyższego przepisu możesz przygotować również babeczki marchewkowe.

ciasto marchewkowe

Lekka tarta z owocami

Równie prosta propozycja to tarta z owocami. Świetnie smakuje wypełniona puszystą bitą śmietaną i garścią kwaskowych owoców, które przełamują słodycz śmietany. Do wyboru, do koloru – sprawdzą się zarówno świeże maliny czy borówki, jak i mrożone truskawki. Wyśmienicie smakuje też tarta z jabłkami posypana cynamonem.

Przygotuj:

  • 250 g mąki,
  • pół kostki zimnego masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,

+ śmietana 36%, słodzik oraz wybrane owoce.

Jak zrobić tartę?

  1. W misce połącz składniki na ciasto, wyrabiaj przez chwilę.
  2. Zawiń masę w folię i schowaj do lodówki na pół godziny.
  3. Natłuszczoną foremkę wypełnij ciastem i nakłuj widelcem (by tarta w czasie pieczenia nie podnosiła się, wyłóż na wierzch papier do pieczenia i wysyp ryż albo fasolę).
  4. Piecz 10 min w 180 stopniach, następnie wyjmij papier z ziarnami i piecz następne 10 minut.

Gdy spód będzie już gotowy, ubij śmietanę z cukrem i przełóż na ciasto, a następnie ułóż owoce. Ciasto trzymaj w lodówce i podawaj schłodzone.

tarta z truskawkami

Chrupiące kajzerki

Teraz pomysł na pyszne śniadanie. Upiecz kajzerki wieczorem, a rano będziesz cieszyć się smakiem pysznych i chrupiących bułeczek od razu po przebudzeniu. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i wytrwanie, z dodatkiem sera lub dżemu. Ciasto przyrządza się błyskawicznie.

Przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej,
  • niepełną szklankę ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 7 g suchych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,

+ jajko i dodatki, np. mak, sezam, czarnuszka.

Jak zrobić kajzerki?

  1. W misce wymieszaj drożdże z cukrem i odrobiną wody.
  2. Dodaj pozostałe składniki.
  3. Wyrabiaj ciasto kilka minut i uformuj kulę.
  4. Przykryj miskę z masą za pomocą ściereczki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.  
  5. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj małe kulki na kształt bułeczek.
  6. Ponacinaj bułeczki i wysmaruj jajkiem oraz posyp dodatkami.
  7. Odstaw bułki na 20 minut, a w tym czasie włącz piekarnik na 220 stopni.
  8. Piecz kajzerki około 15 minut, sprawdzaj, czy urosły i się zarumieniły.
kajzerka

Słodkie drożdżówki

Kolejna propozycja idealna na śniadanie lub podwieczorek, czyli słodka drożdżówka. Możesz przyrządzić rozmaite wersje, np. z owocami, makiem lub serem. Przygotowanie jest trochę bardziej skomplikowane, ale warto spróbować. Przedstawiamy przepis na drożdżówkę z dodatkiem słodkiego twarogu.

Przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g drożdży,
  • 1 szklankę mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżkę masła,

+ na nadzienie: opakowanie tłustego twarogu (ok. 250 g), 2 łyżki masła, 2 żółtka, cukier (ilość według uznania) + 1 jajko do posmarowania.

drożdżówka z serem

Jak zrobić drożdżówki z serem?

  1. Roztop masło i odstaw.
  2. Wymieszaj w misce lekko ciepłe mleko z cukrem, pokruszonymi drożdżami, dodaj kilka łyżek mąki.
  3. Odstaw miskę przykrytą ściereczką na 15 minut.
  4. Wymieszaj zaczyn z resztą mąki i jajkiem.
  5. Wyrabiaj ciasto, w międzyczasie dodając masło.
  6. Przykryj masę i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
  7. Gdy ciasto będzie rosnąć, przygotuj nadzienie – zmiksuj składniki na gładką masę.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój krążki za pomocą szklanki.
  9. Przełóż na blachę i poczekaj 15 minut, a gdy ciasto podrośnie, zrób wgłębienie i wypełnij serem.
  10. Drożdżówki posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  11. Piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego! Szukasz innych ciekawych inspiracji? Poznaj przepis na ciasto łabędzi puch.  

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (8)
4.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Polecane produkty

  • Bosch Mikser z misą MFQ 36490

    Bosch Mikser z misą MFQ 36490

  • Bosch Robot kuchenny MUMS2TW30

    Bosch Robot kuchenny MUMS2TW30