Artykuł sponsorowany

Serwis urządzeń chłodniczych wykorzystywanych w gastronomii

Serwis urządzeń chłodniczych wykorzystywanych w gastronomii

Branża gastronomiczna szeroko korzysta z tzw. urządzeń chłodniczych. Są to przede wszystkim lodówki i zamrażarki, ale też specjalistyczne sprzęty umożliwiające zachowanie niskich temperatur przez długi czas. Ze względu na ich intensywną, długotrwałą eksploatację, często dochodzi do ich awarii. W takiej sytuacji sprawdzi się serwis urządzeń chłodniczych – czym konkretnie mogą zająć się fachowcy?

Jakie urządzenia chłodnicze wykorzystuje się w gastronomii?

W branży gastronomicznej funkcjonuje wiele typów przedsiębiorstw o zróżnicowanym charakterze i profilu działania. Są to m.in. lokale serwujące potrawy na miejscu i na wynos, firmy zajmujące się cateringiem, sklepy sprzedające gotowe wyroby wymagające przechowywania w niskich temperaturach, a także hurtownie. Każdy z wymienionych punktów potrzebuje sprawnych urządzeń chłodniczych do zapewnienia oferowanym produktom właściwych dla nich warunków. Komory chłodnicze i mroźnicze, chłodziarki, lodówki – to podstawowy sprzęt wykorzystywany właśnie w gastronomii.

Do urządzeń chłodniczych zaliczają się też specjalne lady, nadstawki i regały, w których można jednocześnie przechowywać żywność w niskich temperaturach oraz prezentować wyroby klientom. Podobnym typem sprzętu gastronomicznego są witryny cukiernicze. W gastronomii stosuje się również różnego rodzaju szafy chłodniczo-mroźnicze. Popularne nadal są urządzenia do lodów czy kostkarki. Ze względu na konieczność stałego ich działania, narażone są one na awarie. Jakie usterki zdarzają się w tym wypadku najczęściej?

W jakich sytuacjach trzeba wezwać serwis urządzeń chłodniczych?

Jednym z najczęściej ulegających uszkodzeniu podzespołów urządzeń chłodniczych jest agregat. To właśnie od jego sprawności zależy wydajność sprzętu, a tym samym możliwość utrzymania niskich temperatur przez długi czas. Naprawa lub wymiana agregatu chłodniczego to zadanie dla specjalistycznego serwisu, który zajmie się też oczyszczaniem filtrów, parowników czy skraplaczy będących elementami wspomnianych urządzeń. Takie usługi świadczy dla swoich klientów firma Krzysztof Matelski Chłodnictwo klimatyzacja.

Jeśli w pobliżu zamrażarki czy szafy chłodniczej znajduje się woda, także powinniśmy wezwać serwisantów. Może to wynikać np. z nieszczelności układu, ale też wyżej wymienionych usterek. Serwis sprawdzi się również przy okresowych przeglądach stanu technicznego sprzętu chłodniczego. Takie kontrole dobrze jest wykonywać np. co pół roku, unikając tym samym możliwości nagłego pojawienia się awarii i utraty części asortymentu z tego powodu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz