Artykuł sponsorowany

Rola aromatów w branży spożywczej

Rola aromatów w branży spożywczej

Węch to zmysł, którego siła sprawia, że jesteśmy w stanie przywołać nawet najstarsze wspomnienia, związane z zapachami z okresu dzieciństwa. Przyjemna woń aromatów może obudzić w pamięci różne miłe chwile. W połączeniu zaś z dobrym smakiem skutecznie poprawiają nastrój. Nie dziwi więc fakt, że aromaty są tak powszechnie stosowane w branży spożywczej.

Skąd pochodzi moc aromatów?

Węch to jeden z naszych najsilniejszych zmysłów. Dlatego też producenci żywności od lat wykorzystują jego cenne walory. Zapachy są bowiem w stanie zarówno ożywić w naszej pamięci dawno przeżyte miłe chwile i odnaleźć czas dzieciństwa, jak i otworzyć nas na zupełnie nowe, nieznane dotąd doznania smakowe.

Największą siłą wyróżniają się zapachy, mające swoje źródło w naturze. Stąd aromaty, które tworzone są w oparciu o naturalne zapachy, mogą stanowić dla ich odbiorców niekończące się źródło przyjemności. Aby aromat mógł nosić nazwę naturalnego musi powstawać z naturalnych  składników. Materiałem źródłowym stosowanym do wytwarzania aromatów naturalnych mogą być owoce, warzywa, przyprawy, a także mikroorganizmy. Przeprowadzane w laboratoriach procesy ekstrakcji, destylacji, fermentacji czy syntezy i izolowania enzymów z mikroorganizmów pozwalają na otrzymywanie tego materiału.

Profesjonalne firmy, specjalizujące się w produkcji aromatów dla branży spożywczej tworzą je, kierując się tak zapachami osadzonymi w przeszłości i związanymi z naszym dzieciństwem, jak i tymi, których wonią możemy się cieszyć dzięki Matce Naturze. Zapach świeżo skoszonej trawy, bogactwo aromatów orientalnego bazaru czy słodycz świeżo zerwanych owoców z sadu i babcinej szarlotki – to one są kluczem do stworzenia wyjątkowych kompozycji aromatycznych.  

Zastosowanie aromatów w branży spożywczej

Aromaty znajdują swoje zastosowanie przy produkcji różnego rodzaju artykułów spożywczych. Pośród nich znajdziemy między innymi słodycze, lody, napoje, wyroby mleczne oraz mięsne czy koncentraty spożywcze. Aromaty stanowią także bardzo ważny składnik takich produktów jak suplementy diety i odżywki dla sportowców. Ponadto wykorzystywane są również poza branżą spożywczą, jak ma to miejsce chociażby w przypadku zanęt wędkarskich.

W jakiej postaci występują takie aromaty? Zapytaliśmy o to naszego rozmówcę, specjalistę z firmy Ipra, która od lat zajmuje się produkcją aromatów: 

Dzięki stosowanym przez nas technologiom aromaty mogą być sprzedawane zarówno w postaci płynu, jak i proszku czy emulsji. Jeśli zaś chodzi o zapachy, to współpracujemy ze specjalistami od tworzenia aromatów, którzy pomagają nam komponować coraz to doskonalsze i liczniejsze ich odcienie. Inspiracją dla nas jest całe bogactwo otaczającego nas świata. Staramy się być na bieżąco z aktualnymi trendami, gdyż w branży spożywczej jest to równie istotne, jak w innych gałęziach przemysłu. Ponadto tworzymy aromatyczne kompozycje w zależności od indywidualnego zapotrzebowania. Nasza oferta obejmuje kilkadziesiąt tysięcy aromatów.

Jak widać zastosowanie aromatów w branży spożywczej jest bardzo szerokie, a ich znaczenie trudno przecenić.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz