Artykuł sponsorowany

Rodzaje nakrętek wykorzystywanych w przemyśle spożywczym

Rodzaje nakrętek wykorzystywanych w przemyśle spożywczym

Artykuły spożywcze przechowywane są w różnego typu pojemnikach. Opakowania zabezpiecza się z kolei nakrętkami, które umożliwiają łatwy dostęp do zawartości. W ten sposób takie produkty jak sosy mogą być też bez problemu dozowane w wybranych ilościach. Istnieje kilka rodzajów nakrętek plastikowych, które sprawdzają się w przemyśle spożywczym – jakich?

Czym wyróżniają się nakrętki określane jako dozowniki?

W branży spożywczej wykorzystuje się wiele tzw. produktów półpłynnych. Co konkretnie się do nich zalicza? Są to przede wszystkim różnego typu sosy. Najpopularniejszym z nich jest ketchup. W plastikowych pojemnikach umieszcza się jednak również inne artykuły o takiej konsystencji. Mowa o musztardzie, rozmaitych kremach, a także sosach o zróżnicowanych smakach i aromatach. Łatwe opróżnianie opakowań z produktami półpłynnymi zapewniają nakrętki typu dozownik.

Są one zakończone w charakterystyczny sposób – mają zwężający się na końcu aplikator, z którego pod wpływem nacisku z pojemnika wypływa znajdujący się w nim sos czy krem. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne i pozwala uniknąć kłopotliwych zabrudzeń produktami półpłynnymi. Nakrętki plastikowe określane jako dozowniki to jeden z elementów szerokiej oferty firmy Kraj. Asortyment tego producenta to również inne typy nakrętek produkowanych z myślą o przemyśle spożywczym. Jakie z nich są najczęściej wybierane w tej branży?

W jakich opakowaniach stosuje się nakrętki dla przemysłu spożywczego?

Najczęściej wykorzystywane pojemniki plastikowe to niewątpliwie butelki z tworzyw sztucznych. Przechowuje się w nich różne płyny – może to być zarówno woda, jak i sok, napój gazowany czy nawet alkohol. Taki rodzaj opakowań wymaga zabezpieczenia w postaci nakrętki. Jej klasyczny typ nakręcany jest na gwint znajdujący się na szczycie szyjki butelki. W ten sposób łatwo można ją otworzyć i zamknąć. Dzięki temu staje się ona jednocześnie opakowaniem wielorazowego użytku – można ją napełnić po opróżnieniu.

Do nakrętek plastikowych dla przemysłu spożywczego zaliczają się też płaskie wyroby o większej średnicy. Są one przystosowane do zamykania większych pojemników, w których przechowuje się np. kiszonki oraz miód. Taki typ nakrętki może być dodatkowo wykończony od spodu membraną tekturowo-aluminiową. Każdy model wymienionego zamknięcia produkowany jest w różnych wymiarach i kształtach. Nakrętki płaskie stosuje się też w opakowaniach do dań instant. Charakterystyczne wieczko jest stosunkowo trwałe i odporne m.in. na działanie niskich i wysokich temperatur.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz