Artykuł sponsorowany

Rodzaje ekspresów do kawy – poznaj różnice między tymi urządzeniami

Rodzaje ekspresów do kawy – poznaj różnice między tymi urządzeniami

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów, który przyrządzić można na wiele sposobów. Najpopularniejszym jest jednak zastosowanie ekspresu do kawy. W zależności od rodzaju posiadanego ekspresu można uzyskać różne efekty – niektóre ekspresy lepiej sprawdzają się w sytuacjach, gdy potrzebujemy dużej ilości naparu; inne natomiast, gdy zależy nam na wydobyciu pełni smaku. Poznaj różne rodzaje ekspresów do kawy oraz ich działanie.

Ekspres do kawy przelewowy

Przelewowy ekspres do kawy cieszy się dużą popularnością ze względu na niską cenę, łatwość obsługi i możliwość zaparzenia dużej ilości napoju. Co prawda kawa uzyskiwana z takiego ekspresu nie różni się smakiem od zwykłej „sypanej” kawy, jednak wiele osób ceni sobie fakt, że w kubku nie ma fusów.

Budowa ekspresu przelewowego jest dość prosta – urządzenie to składa się z pojemnika na wodę oraz elementu, w którym umieszczamy filtr, do którego sypie się kawę. Filtr stosowany w tym typie ekspresu może być jednorazowy lub wielorazowy – ze względów ekologicznych dużą popularnością cieszą się te ostatnie, jednak w tym wypadku konieczne jest opróżnianie i mycie go, przed nasypaniem kolejnej partii kawy. Ekspres tego typu umożliwia zrobienie  wyłącznie kawy czarnej, nie posiada także młynka, dlatego wsypywane ziarna muszą być już wcześniej zmielone. Zaparzany za pomocą ekspresu przelewowego napój spływa do szklanego dzbanka, natomiast fusy pozostają w filtrze.

Ze względu na prostotę obsługi i niską cenę ekspresy te zazwyczaj stosowane są w domach lub biurach, jednak próżno szukać ich w dobrych kawiarniach.

Ekspres wysokociśnieniowy – kolbowy

Jest to ekspres bardziej zaawansowany technologicznie niż ekspresy przelewowe. Daje też dużo większe możliwości – pozwala na przygotowanie różnego typu napojów kawowych, dzięki dyszy służącej do spieniania mleka. Nie jest jednak najszybszy i najprostszy w obsłudze, a jego cena jest dość wysoka, dlatego rzadko decydują się na jego zakup przedsiębiorcy – w warunkach biurowych lepiej sprawdzają się ekspresy automatyczne lub przelewowe.

Ekspres kolbowy rozpoznać można po charakterystycznej kolbie z rączką, w której umieszcza się kawę mieloną lub okrągłe saszetki ze zmieloną kawą. Nazywany jest także ekspresem wysokociśnieniowym, ponieważ parzy kawę pod ciśnieniem i podaje kawę bezpośrednio do kubka z otworów znajdujących się w kolbie. Dzięki zastosowaniu tej metody napój jest niezwykle aromatyczny, dlatego ekspresy te znalazły wielu zwolenników.

Pozwala na przygotowanie napojów ze spienionym mlekiem, takich jak cappuccino czy latte macchiato, jednak wymaga „ręcznego” spieniania mleka przy użyciu specjalnej dyszy z gorącą parą.

Jednorazowo za pomocą tego ekspresu można zaparzyć 1-2 kaw.

Automatyczny ekspres do kawy

Automatyczne ekspresy do kawy to najbardziej zaawansowane rozwiązanie, umożliwiające przygotowania najlepszej kawy. Ekspresy tego typu mają automatyczne wbudowany młynek do kawy i mielą kawę tuż przed samym jej zaparzeniem, co pozwala na uzyskanie najlepszego smaku napoju. Samodzielnie dozują także niezbędną ilość ziaren do przygotowania wybranego napoju. Pełen zbiornik z ziarnami wystarcza nawet na kilkadziesiąt kaw, dlatego automatyczne ekspresy do kawy znaleźć możemy w restauracjach oraz biurach.

Ich cena jest dość wysoka, jednak firmy takie jak Flint Sp. z o.o. oferują przedsiębiorcom wypożyczenie tego typu ekspresów. Co więcej, korzystając z takiej usługi, właściciel firmy ma także pewność, że w razie awarii ekspresu, fachowcy szybko usuną usterkę, w ramach usług serwisowych.

Dużą zaletą tego typu ekspresów jest mechanizm samoczyszczący i łatwość obsługi – za pomocą jednego przycisku wybierasz rodzaj napoju, a ekspres robi resztę. Niektóre z ekspresów automatycznych pozwalają także na przyrządzenie innych napojów mlecznych, na przykład gorącej czekolady.

Kiedy warto zakupić ekspres kapsułkowy?

Nowoczesnym i bardzo modnym ostatnio rozwiązaniem są ekspresy kapsułkowe. Podobnie jak ekspresy automatyczne są one bardzo proste w obsłudze, a ich cena często jest znacznie niższa. Koszty eksploatacji tego urządzenia są jednak w przeliczeniu znacznie wyższe – cena pojedynczej kapsułki waha się od około 1,79 do 2,50 zł, gdzie w przypadku napojów z mlekiem należy użyć 2 kapsułek. Jest to dobre rozwiązanie w przypadku, gdy ekspres ma służyć klientom firmy – ich nowoczesny wygląd jest w tym wypadku dużym atutem.

Opracowanie:
Warszawa, Powązkowska 59e
tel. 22 663 20 55
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz