Artykuł sponsorowany

Restauracja Komfort: Jakie dania wybrać na imprezę okolicznościową, gdy zamawiasz profesjonalny catering?

Restauracja Komfort: Jakie dania wybrać na imprezę okolicznościową, gdy zamawiasz profesjonalny catering?

Imprezy okolicznościowe, takie jak okrągłe urodziny, komunia i chrzciny charakteryzują się przede wszystkim tym, że każdy z gości może mieć inny gust, co do preferencji kulinarnych. Z tego powodu ważny jest wybór cateringu, który wszystkim przypadnie do gustu. Więcej na ten temat dowiemy się od specjalisty z Restauracji Komfort.

Ile posiłków podczas imprezy?

Ilość posiłków zależy głównie od przewidywanego czasu trwania uroczystości. Jeśli planujesz zakończyć ją w godzinach wczesnowieczornych, wystarczy obiad, deser oraz kilka zimnych przekąsek. Jednakże w przypadku, gdy impreza kończy się późno w nocy, najlepszym schematem jest zapewnienie cateringu złożonego z takich posiłków jak:

  • Przystawka lub pierwsze danie – może to być niewielka przekąska lub np. zupa. Często wybiera się rosół, gdyż jest lekkostrawny, ale sycący.

  • Danie główne – porcje powinny być duże i dostosowane do każdego gościa. Warto posiadać alternatywę w postaci posiłku bezmięsnego lub rybnego.

  • Deser – może być na ciepło lub na zimno. W okresie letnim doskonale sprawdzą się lody, natomiast zimą ciasta takie, jak szarlotka, piernik lub makowiec.

  • Zimne przekąski – dobrze, aby były obecne na stole cały czas.

  • Ciepły, nocny posiłek – popularny nie tylko na weselach, ale wszystkich imprezach, które kończą się grubo po północy. Najczęściej są to barszcz, żurek bądź mięso w sosie.

Kuchnia polska – zawsze trafiona!

Najlepszym wyjściem podczas wyboru cateringu jest zdecydowanie się na klasyczną kuchnię polską, którą każdy z nas dobrze zna. Jest oparta o ogólnodostępne składniki, dlatego można ją zamówić o każdej porze roku, z najwyższej jakości produktów. W okolicy Łodzi najlepszą firmą cateringową dostarczającą polską kuchnię na imprezy okolicznościowe jest Restauracja Komfort. Podstawą kuchni polskiej są przede wszystkim dania z produktów lokalnych, z użyciem bardzo dużej ilości mięs i dodatków w postaci różnych form ziemniaków lub kaszy. Jako przypraw zwykle używa się soli, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca oraz gałki muszkatołowej. Polska jest krajem bogato zalesionym dlatego oprócz tradycyjnych warzyw i mięs, z których przygotowuje się posiłki, bardzo popularne są również dania grzybowe.

Do najczęściej wybieranych polskich dań na imprezy okolicznościowe zaliczamy: kotlet schabowy, de-volaille, ryby np. łososia. Z zup są to najczęściej rosół, barszcz, zupa pomidorowa, bądź żurek. Ze względu na dobrą dostępność rodzimych składników, dania te są stosunkowo tańsze w porównaniu do bardziej egzotycznych, zagranicznych potraw.

Profesjonalne wykonanie

Restauracja Komfort to miejsce, które specjalizuje się w organizacji imprez. W ofercie znajdują się między innymi organizacja urodzin, imprez dla dzieci, komunii, imprez integracyjnych, imprez firmowych oraz wesel. Lokal dysponuje przestronną, klimatyzowaną salą bankietową, co umożliwia komfortowe przygotowanie imprez także w okresie letnim. W swojej ofercie posiada także organizację styp, konferencji, imprez plenerowych oraz bankietów. W menu restauracji dominują dania kuchni polskiej. Oferowane są również desery i napoje.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz