Artykuł sponsorowany

Przetwory kukurydziane, ich właściwości i zastosowanie w kuchni

Przetwory kukurydziane, ich właściwości i zastosowanie w kuchni

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna. Znana rdzennym mieszkańcom Ameryki Północnej już kilka tysięcy lat temu do dziś cieszy się ogromną popularnością. W kuchni wykorzystywana jest nie tylko w swojej oryginalnej formie, ale też w postaci przetworów takich jak kukurydziane mąka i kasza. Kukurydza jest niezastąpionym składnikiem diety bezglutenowej.

Mąka kukurydziana

Pozyskiwana jest w procesie suszenia i przemiału dojrzałych kolb kukurydzy. Produkujące ją młyny, takie jak Ol-Corn,  oferują mąkę kukurydzianą o trzech grubościach. Najwięcej właściwości odżywczych ma ta najgrubszego przemiału.

Jakie dokładnie witaminy i minerały ma w sobie mąka kukurydziana? Ich lista obejmuje te najważniejsze dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy na niej żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, witaminy A, E oraz z grupy B, aminokwasy odpowiadające za syntezę witaminy PP.

Ponadto znajdziemy w niej zeaksantynę i luteinę, które mają właściwości przeciwutleniające. Tym samym też kukurydza jest antyoksydantem. Chroni przed wpływem nadmiernej ilości wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia. Zeaksantyna oraz luteina zapobiegają również zwyrodnieniom planki żółtej. Witamina E, beta-karoten i selen zwiększają odporność organizmu.

Spożywanie mąki kukurydzianej zalecane jest przy chorobach takich jak cukrzyca, nowotwory, otyłość, choroby serca oraz układu krążenia, anemia. W swojej diecie uwzględnić powinny ją osoby z problemem z wydzielaniem odpowiedniej ilości żółci, z oddawaniem moczu. Dobry wpływ będzie miała też w przypadku kruchych zębów i małej elastyczności naczyń krwionośnych. Mąka kukurydziana jest obowiązkowym składnikiem diety osób, które nie tolerują glutenu. Jest przy tym jednym z najtańszych produktów w grupie bezglutenowych.



Kasza kukurydziana

Inaczej nazywana jest też polentą. Podobnie jak mąka kukurydziana otrzymuje się ją z ziaren kukurydzy. Występuje w dwóch postaciach – jako drobny i gruby grys kukurydziany. Właściwościami przypomina kaszę mannę i tak jak ona, kasza kukurydziana stosowana jest w dietach: ubogoresztkowej i lekkostrawnej, zalecanych w przypadku chorób układu pokarmowego. Dzięki zawartości witaminy A kasza kukurydziana pozytywnie wpływa na zdrowy wygląd skóry, chroni nasz wzroki i widzenie po zmroku.

Podobnie jak inne przetwory kukurydziane, zalecana jest w diecie bezglutenowej. Kaszka kukurydziana antyoksydant – zawarty w niej selen wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Składnik ten wspiera również układ odpornościowy, funkcjonowanie tarczycy. Pomaga w przypadku zaburzeń nastroju i nadmiernej nerwowości.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz