Artykuł sponsorowany

Profilaktyczne badania pracowników gastronomii w przychodni Medan w Jarocinie

Profilaktyczne badania pracowników gastronomii w przychodni Medan w Jarocinie

Praca w gastronomii wiąże się z dużym wysiłkiem fizycznym i sporym obciążeniem psychicznym związanym z natłokiem obowiązków i wykonywaniem ich pod presją czasu. Wachlarz chorób zawodowych dotykających kucharzy, kelnerów i pomocników kuchennych jest naprawdę szeroki. W tej branży, obok umiejętności kulinarnych , bardzo ważne są również predyspozycje zdrowotne. Przychodnia Medan w Jarocinie oferuje kompleksowe badania lekarskie dla pracowników gastronomii. Jakie czynniki najczęściej zagrażają im w miejscu pracy?

Badania na nosicielstwo bakterii Salmonelli

Wszyscy pracownicy branży gastronomicznej muszą posiadać książeczkę sanepidowską. Aby ją uzyskać, trzeba wykonać badanie w kierunku Salmonelli, które polega na analizie laboratoryjnej próbki kału. Jedyną instytucją uprawnioną do wykonywania tego typu badań jest Państwowa Inspekcja Sanitarna. Oddziały tej jednostki zlokalizowane są na terenie całego kraju. Kto może być nosicielem bakterii Salmonelli? Każdy, kto przeszedł zakażenia bezobjawowo. Dlatego też tak ważna jest weryfikacja kandydatów do pracy w branży gastronomicznej. W związku z tym, że będą mieć oni kontakt z żywnością, mogą nieświadomie narazić na zakażenie inne osoby. Na wynik badania kału czeka się około tygodnia. Następnie trzeba udać się z nimi do lekarza medycyny pracy.

Badania lekarskie w zakładzie medycyny pracy

Sanepid nie wydaje orzeczeń o zdolności lub niezdolności do pracy. Takie uprawnienia ma wyłącznie lekarz medycyny pracy. W przychodni Medan w Jarocinie pracują specjaliści z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Charakteryzuje ich sumienność i pełne zaangażowanie w proces diagnozowania i leczenia pacjentów. Jakim badaniom profilaktycznym poddaje się pracowników gastronomii? Są to badania ogólne ze szczególnym uwzględnieniem kondycji układu krwionośnego i układu ruchu. Kucharze, kelnerzy i pomocnicy kuchenni narażeni są bowiem na występowanie żylaków, dolegliwości ze strony kręgosłupa i wszelkiego typu dyskopatie. Nieobce są im także choroby skóry, najczęściej egzemy. Ponadto pracownicy gastronomii narażeni są też na ubytek słuchu związany z hałasem w miejscu pracy. Nawiązując współpracę z przychodnią Medan w Jarocinie, przedsiębiorcy gastronomiczni mogą mieć pewność, że ich załoga będzie pod najlepszą opieką lekarską. Tutejsi specjaliści doskonale znają zagrożenia dla zdrowia wynikające z zatrudnienia we wspomnianym wyżej sektorze i wiedzą, jak im zapobiegać. Zakład medycyny pracy w Jarocinie wykonuje badania wstępne, okresowe i kontrole pracowników w konkurencyjnej cenie. Zapraszamy!

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Warto przeczytać