Artykuł sponsorowany

Pomysł na ślub – staropolskie wesele w karczmie

Pomysł na ślub – staropolskie wesele w karczmie

Marzycie o ślubie w jakimś konkretnym stylu, ale nie jesteście przekonani do eleganckich form, który bywają czasem zbyt oficjalne? Pamiętaj, że nie każdy ślub i wesele musi odbywać się w stylu glamour. Te najbardziej zapamiętane przez gości, a także te, na których para młoda również wyśmienicie się bawi, są przeprowadzane według staropolskich obrządków. Podstawą takiego świętowania dnia jest odpowiedni lokal – karczma i wesele biesiadne to dzisiaj jeden z najmodniejszych trendów ślubnych.

Wesele staropolskie – biesiada

Ślub w wiejskim bądź tradycyjnym stylu może być naprawdę niepowtarzalny zwłaszcza, jeśli wybierzesz dobre miejsce do świętowania. Biesiadę rodzinną do białego rana oferują karczmy i gospody. Warto wiedzieć, że miejskie karczmy, które położone są najczęściej w centrum bądź przy ulicach handlowych, również warto wybierać na lokale pod uroczystości rodzinne (nie tylko śluby, ale też obchody rocznic i chrzty). Wybór karczmy miejskiej powinien być prosty w przypadku mniejszej ilości zaproszonych gości – to świetne miejsca na wesela z około trzydziestoma biesiadnikami. Oczywiście niektóre z nich są w stanie pomieścić ogromną liczbę weselników, ale nie zawsze jest to wyznacznik przy wyborze lokalu na zabawę ślubną.

Wyjątkowy wystrój karczmy

Warto pamiętać, że lokale takie jak Karczma Polska Pod Kogutem Szczecin są zaaranżowane w tradycyjny i staropolski sposób. Dzięki temu miejsca te raczej nie wymagają dodatkowego dekorowania – można pokusić się o bardziej elegancką zastawę stołową i obrusy, a także zatrudnić pracownię florystyczną do odpowiedniego zaaranżowania miejsca w kompozycje kwiatowe. To nie dodatki sprawiają jednak, że zabawa w takich miejscach jest udana. Wyjątkowa atmosfera tworzona jest przez swobodny i naturalny wystrój karczmy. Dominuje w nich drewno najlepszej jakości, kominki, a także cegłówka i kamień. Wnętrza sprawiają wrażenia ciepłych, radosnych oraz bardzo przytulnych.

Dania staropolskie zachwycą gości

Olbrzymią zaletą karczm jest menu z niepowtarzalnymi tradycyjnymi potrawami polskimi. Przystawki w formie zup: borowikowej, rybnej, szlacheckiego rosołu czy żuru staropolskiego podbiją podniebienia gości. Dania w formie bogatego zastawionego stołu powinny podczas biesiady uwzględniać: grillowanego indyka z lazurem i żurawiną, żeberka pieczone, golonkę po cygańsku, pierogi tartaczne lekko podwędzane czy też bogactwo dań z dziczyzny – pieczeń z jelenia w sosie kurkowym może stać się punktem głównym kulinarnego harmonogramu wesela.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz