Podział nieruchomości – kiedy jest możliwy i co powinieneś o nim wiedzieć?
Podział nieruchomości, czyli wydzielenie części gruntu przez dotychczasowego właściciela na rzecz nowego, to procedura rozpatrywana w dwóch ujęciach – wieczystoksięgowym oraz administracyjno-prawnym. Zasady podziału są regulowane ustawą o gospodarce nieruchomościami oraz Rozporządzeniem Rady Ministrów z 7 grudnia 2004 roku. Sprawdźmy, jak to wygląda w praktyce i jakie formalności trzeba spełnić, aby rozparcelować nieruchomość.
Kiedy można dokonać podziału nieruchomości?
Koniecznym warunkiem podziału gruntu jest jego zgodność z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego – zarówno w zakresie przeznaczenia terenu, jak i prawa do eksploatacji wydzielonych działek. W przypadku gdy nie wydano MPZP (miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego) dla określonego obszaru, konieczne jest spełnienie kryteriów zawartych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Oczywiście, jeśli nie stoi w sprzeczności z przepisami odrębnymi. Warto przy tym dodać, że podział jest wykonywany na wniosek osoby, która widzi w tym interes prawny.
Wydzielenie gruntów z obszarów leśnych i rolnych jest możliwe w dwóch sytuacjach – pod budowę dróg lub parcelacji działek o powierzchni nieprzekraczającej 3000 metrów kwadratowych.
Od czego zacząć podział nieruchomości?
Podstawowym powodem wydzielania gruntów z nieruchomości jest zniesienia współwłasności na obszarze zabudowanym z co najmniej dwoma budynkami. Pierwszym krokiem do rozdziału działki jest wizyta w wydziale geodezji starostwa powiatowego – po wypełnieniu wniosku otrzymasz mapę zasadniczą oraz wypis z rejestru gruntów. Pomimo że wstępny schemat podziału może zostać wykonany przez osobę nieuprawnioną, lepiej powierzyć tę czynności doświadczonemu kartografowi. Specjalista z dobrego biura geodezyjnego, takiego jak firma Adama Kotulskiego, szybko i precyzyjnie wytyczy drogi dojazdowe do nieruchomości wraz z propozycją dostępu do drogi publicznej, oraz przeprowadzi rzetelny podział działki.