Po co stosować analizatory mleka?
Zdrowy skład produktów to podstawowe kryterium, którym powinni kierować się dostawcy żywności. Mleko, jako podstawowy produkt przez nas spożywany, zanim trafi na półki sklepowe i stoły konsumentów, powinno zostać dokładnie przebadane pod kątem czystości. W tym celu wykorzystuje się specjalne analizatory mleka. Na czym dokładnie polega ich zastosowanie i dlaczego jest ono tak ważne?
Jak działają analizatory mleka?
Analizatory mleka to specjalne testy laboratoryjne wykorzystywane w celu szczegółowego przebadania mleka i jego przetworów pod kątem obecności szkodliwych substancji hamujących oraz zakażeń mikrobiologicznych. Kompleksowa analiza mleka powinna obejmować nie tylko badanie pH oraz zawartości tłuszczu, białka czy laktozy, ale też badanie sterylności i jakości higienicznej oraz identyfikację ewentualnych zagrożeń dla zdrowia i przekroczenia dopuszczalnych norm. W tym celu wykorzystuje się metodę immunoreceptorową z zastosowaniem techniki przepływu bocznego. Tak skonstruowane testy pozwalają na wykrycie tetracyklin, chloramfenikolu i innych antybiotyków. Do analizatorów mleka zaliczamy również testy mikrobiologiczne. Wykorzystuje się je w celu oznaczenia oraz interpretacji kolonii bakterii, w tym bakterii beztlenowych, E.Coli i innych.
Znaczenie analizatorów mleka
Dlaczego tak ważne jest stosowanie analizatorów mleka w celu wykrycia w jego składzie szkodliwych substancji i bakterii? Dzięki temu można bowiem znacząco podnieść jakość produkcji, dostarczając na rynek dobre mleko i jego przetwory o zdrowym i naturalnym składzie. Ma to kluczowe znaczenie dla zakładów mleczarskich, przetwórców mleka, a także farmerów i dostawców z uwagi na następujące kwestie:
- Wymogi prawne – produkcja i dystrybucja wszystkich produktów spożywczych, w tym również mleka i innych wyrobów mleczarskich, podlega restrykcyjnym uregulowaniom prawnym. Warto przy tym zaznaczyć, że mogą się one różnić w zależności od obszaru celnego. Dlatego też renomowane firmy zaopatrujące laboratoria i zakłady mleczarskie, takie jak TOMLAB, posiadają w swoim asortymencie analizatory badające skład mleka na poziomie konkretnych wymagań, np. Federacji Rosyjskiej czy Unii Europejskiej.
- Oczekiwania konsumentów – świadomość w dziedzinie zdrowego odżywiania i znaczenia ekologii sukcesywnie rośnie, a wraz z nią rosną również wymagania konsumentów z sektora spożywczego, którzy chcą zaopatrywać się w dobre mleko UHT i inne zdrowe, naturalne i czyste produkty.
- Konkurencyjność w biznesie – chcąc osiągnąć dobrą pozycję na rynku i utrzymać się w sektorze spożywczym, należy szczególnie zadbać o jakość swoich produktów. Dlatego też producenci mleka i wyrobów mleczarskich powinni stosować nowoczesne analizatory mleka.