Artykuł sponsorowany

Plastik, papier, styropian - z jakich materiałów wytwarza się jednorazowe pojemniki na żywność?

Plastik, papier, styropian - z jakich materiałów wytwarza się jednorazowe pojemniki na żywność?

Pojemniki przenośne na żywność są produkowane ze zróżnicowanych surowców, które muszą jednak spełniać określone normy i posiadać atesty. W ofercie rynkowej są najczęściej pudełka z papieru, styropianu oraz plastiku. Przed zakupem warto zastanowić się, w jaki sposób użytkowany będzie pojemnik i wybrać pudełko o wysokiej wytrzymałości mechanicznej lub termicznej. Z  jakich jeszcze surowców tworzy się bezpieczne pojemniki na żywność?

Jednorazowe papierowe pojemniki na żywność

Popularne jednorazowe papierowe pojemniki, takie jak kubeczki, miski, talerze i pudełka odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu biznesów gastronomicznych i są przydatne także w domu. Tekturowych kartonów używają m.in. pizzerie, a firmy cateringowe organizują plenerowe przyjęcia z funkcjonalnymi papierowymi naczyniami, których nie trzeba zmywać. Mnóstwo papierowych opakowań zużywanych jest także w fastfoodach i cukierniach.

– Papier używany do produkcji opakowań na żywność może mieć zróżnicowaną strukturę i barwę. Naczynia papierowe są najczęściej bardzo gładkie i mają estetyczną powłokę. Opakowania przeznaczone do kontaktu z zupami oraz gorącymi posiłkami mają dodatkowe wzmocnienia, które zapobiegają przeciekaniu i umożliwiają komfortowe trzymanie ich w dłoni – informuje pracownik firmy  GEMINI Sp. z o.o.

Jednorazowe opakowania z plastiku

Opakowania z plastiku mogą być użytkowane w restauracjach, cateringach oraz sklepach spożywczych. Estetyczne miseczki i pudełka są stosowane do przechowywania m.in.:

  • sushi,
  • kolorowych sałatek,
  • kompleksowych posiłków w sklepowych lodówkach,
  • potraw na plenerowych przyjęciach,
  • dań na wynos.

Kolory i kształty pojemników z plastiku są niemal nieograniczone. Mogą więc przybierać kształt misek okrągłych, trójkątnych lub pudełek z wieloma przegródkami na surówkę, mięso i ryż. W pakiecie do takich pudełek warto mieć funkcjonalną zgrzewarkę, która umożliwia szczelne zamknięcie potrawy przy użyciu cienkiej folii, którą łatwo można usunąć.

Super popularne pojemniki i naczynia jednorazowe ze styropianu

Naczynia ze styropianu oprócz wytrzymałości zapewniają także komfort termiczny. Dzięki temu przechowując w nich gorące lub schłodzone jedzenie można liczyć na długotrwałe utrzymanie określonej temperatury. Opakowania styropianowe najczęściej stosowane są w  barach i restauracja, które serwują w nich gorące potrawy na wynos.

Konstrukcja pojemników styropianowych jest stabilna, a transportowane w nich dania z dostawą do domu zachowują swój kształt. Pudełka styropianowe można także ustawiać jedno na drugim.

Szklane i aluminiowe pudełka na żywność

Bezpieczną metodą na przechowywanie żywności w lodówkach jest umieszczenie jej w pudełkach ze szkła. Surowiec ten nie wchodzi w interakcję ze składnikami potrawy i jest najbardziej ekologicznym rozwiązaniem. Jednorazowe opakowania można także wytwarzać z  plastycznego aluminium, które stosuje się m.in. do gotowej żywności w  sklepach oraz restauracjach.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz