Plastik, papier, styropian - z jakich materiałów wytwarza się jednorazowe pojemniki na żywność?
Pojemniki przenośne na żywność są produkowane ze zróżnicowanych surowców, które muszą jednak spełniać określone normy i posiadać atesty. W ofercie rynkowej są najczęściej pudełka z papieru, styropianu oraz plastiku. Przed zakupem warto zastanowić się, w jaki sposób użytkowany będzie pojemnik i wybrać pudełko o wysokiej wytrzymałości mechanicznej lub termicznej. Z jakich jeszcze surowców tworzy się bezpieczne pojemniki na żywność?
Jednorazowe papierowe pojemniki na żywność
Popularne jednorazowe papierowe pojemniki, takie jak kubeczki, miski, talerze i pudełka odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu biznesów gastronomicznych i są przydatne także w domu. Tekturowych kartonów używają m.in. pizzerie, a firmy cateringowe organizują plenerowe przyjęcia z funkcjonalnymi papierowymi naczyniami, których nie trzeba zmywać. Mnóstwo papierowych opakowań zużywanych jest także w fastfoodach i cukierniach.
– Papier używany do produkcji opakowań na żywność może mieć zróżnicowaną strukturę i barwę. Naczynia papierowe są najczęściej bardzo gładkie i mają estetyczną powłokę. Opakowania przeznaczone do kontaktu z zupami oraz gorącymi posiłkami mają dodatkowe wzmocnienia, które zapobiegają przeciekaniu i umożliwiają komfortowe trzymanie ich w dłoni – informuje pracownik firmy GEMINI Sp. z o.o.
Jednorazowe opakowania z plastiku
Opakowania z plastiku mogą być użytkowane w restauracjach, cateringach oraz sklepach spożywczych. Estetyczne miseczki i pudełka są stosowane do przechowywania m.in.:
- sushi,
- kolorowych sałatek,
- kompleksowych posiłków w sklepowych lodówkach,
- potraw na plenerowych przyjęciach,
- dań na wynos.
Kolory i kształty pojemników z plastiku są niemal nieograniczone. Mogą więc przybierać kształt misek okrągłych, trójkątnych lub pudełek z wieloma przegródkami na surówkę, mięso i ryż. W pakiecie do takich pudełek warto mieć funkcjonalną zgrzewarkę, która umożliwia szczelne zamknięcie potrawy przy użyciu cienkiej folii, którą łatwo można usunąć.
Super popularne pojemniki i naczynia jednorazowe ze styropianu
Naczynia ze styropianu oprócz wytrzymałości zapewniają także komfort termiczny. Dzięki temu przechowując w nich gorące lub schłodzone jedzenie można liczyć na długotrwałe utrzymanie określonej temperatury. Opakowania styropianowe najczęściej stosowane są w barach i restauracja, które serwują w nich gorące potrawy na wynos.
Konstrukcja pojemników styropianowych jest stabilna, a transportowane w nich dania z dostawą do domu zachowują swój kształt. Pudełka styropianowe można także ustawiać jedno na drugim.
Szklane i aluminiowe pudełka na żywność
Bezpieczną metodą na przechowywanie żywności w lodówkach jest umieszczenie jej w pudełkach ze szkła. Surowiec ten nie wchodzi w interakcję ze składnikami potrawy i jest najbardziej ekologicznym rozwiązaniem. Jednorazowe opakowania można także wytwarzać z plastycznego aluminium, które stosuje się m.in. do gotowej żywności w sklepach oraz restauracjach.