Artykuł sponsorowany

Pizza – danie, które pokochał świat - Pizzeria Jalapeno

Pizza – danie, które pokochał świat - Pizzeria Jalapeno

Biały spłaszczony chlebek z różnymi dodatkami, który powstaje na bazie wody mąki i soli. To danie, które, choć z powyższego opisu być może to nie wynika, króluje na stołach całego świata i cieszy się niesłabnącą popularnością, a różnorodność wariacji stosowanych przy jego tworzeniu może przyprawić o zawrót głowy. Poznajcie Jej Królewską Mość – Pizzę, która przez wieki stała się jedną z najbardziej znanych potraw na świecie.

Historia pizzy

Pochodzenie nazwy tej potrawy nie do końca jest pewne i udowodnione. Najpopularniejsze i najbardziej uznane w tej kwestii są dwie hipotezy. Z pierwszej z nich wynika, że słowo „pizza” pochodzi od greckiego „pita”, którym określano właśnie płaski chleb. Druga hipoteza z kolei twierdzi, że jest to pochodna od łacińskiego słowa „pinsere” (zgniatać), a co za tym idzie nazwa ta wskazuje na czynność zagniatania ciasta, którą należy wykonywać aby możliwym stało się przygotowanie pizzy. Jeśli chodzi o początki tego dania to już kilka tysięcy lat temu starożytni Egipcjanie zajadali się okrągłym, cienkim chlebkiem posmarowanym tłuszczem. Ten ubogi protoplasta pizzy był podstawą wyżywienia biedniejszej ludności. Podobne danie serwowano również w starożytnej Grecji i Rzymie. Sytuacja diametralnie zmieniła się w XIX w., dzięki dodaniu do niej sosu pomidorowego oraz osobie Raffaele Esposito, który był jednym z najbardziej znanych kucharzy w Neapolu i postanowił uczcić przybycie do miast królowej Małgorzaty Sabaudzkiej wyjątkowym daniem. Przygotował on pizzę w kolorach flagi Włoch, tzn. ciasto posmarował sosem z pomidorów, a na nim ułożył plasterki białej mozzarelli i zielonej, świeżej bazylii, a na cześć królowej Małgorzaty została ona nazwana „Margeritha”. W 2010 r pizza neapolitańska stała się jednym z dań tradycyjnych zastrzeżonych przez Komisję Europejską. W związku z tym przygotowanie tego typu pizzy według tradycyjnej receptury wymaga stosowania tylko pomidorów San Marzana i miękkiej mozzarelli z mleka bawolic, a także odpowiedniego czasu pieczenia. Pizza stworzona przez Raffaele Esposito była przełomem w historii tej potrawy i od tamtej pory zaczęli doceniać ją włoscy arystokraci, a z czasem cały świat.

Pizza o wielu obliczach

Współczesna pizza podawana w lokalach i pizzeriach, takich jak Pizzeria Jalapeno z Leszna, różni się nieco od tej historycznej. I choć pizza „Margeritha” niezmiennie stanowi jeden z podstawowych elementów menu, to doczekała się ona wielu różnorodnych modyfikacji. Dziś pizza to nie tylko różnorodność składników, to także odmienne receptury dotyczące ciasta. Jeśli chodzi o jego grubość, to pizzę na najcieńszym cieście można zjeść we Florencji. Jedną z interesujących odmian tego dania można zjeść w lokalach na terenie Rzymu. Pizzę tą dzieli się na cztery kawałki i układa na każdym z nich inne dodatki. Od neapolitańskiej i rzymskiej pizzy różni się także sycylijska, gdyż jest ona często prostokątna, ma grubsze ciasto. Polskie lokale serwujące pizze, również wykształciły swój styl. Zazwyczaj pizza na polską modłę powinna mieć całą masę dodatków (niekoniecznie włoskich), wśród których królują pieczarki, a także wyrośnięte i dosyć grube ciasto oraz winna być zwieńczona serem, który niekoniecznie jest świeżą mozzarellą. W wielu restauracjach, szczególnie w tych na południu Polski, zamiast mozzarelli używany jest nasz rodzimy ser: oscypek, którego dodanie sprawia że taka pizza ma oryginalny i niepowtarzalny smak.

Nie da się ukryć, że współczesna pizza ma wiele twarzy i zmienia się w zależności od regionu i preferencji konsumentów. Niemniej jednak najważniejsze nie jest to jak ona wygląda i z czego jest zrobiona – ważne jest, aby jej jedzenie zawsze dawało taką samą radość oraz przyjemność. Pyszną pizzę zjemy w pizzerii Jalapeno, która znajduje się w Lesznie, na terenie województwa wielkopolskiego. i już od 2014 roku serwuje to pyszne włoskie danie. W menu znajdziemy duży wybór pizz, w tym pizze klasyczne, z kurczakiem, pizze wegetariańskie, z owocami morza, pizze mięsne oraz pizze dla dzieci, istnieje również możliwość skomponowania pizzy z samodzielnie wybranych składników. Uzupełnieniem oferty restauracji są pyszne zapiekanki, hamburgery, lasagna i sałatki. Lokal realizujemy zamówienia z dowozem.

Opracowanie:
Wałbrzych, 1 Maja 98B lok. 12
tel. 65 520 30 30
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz