Artykuł sponsorowany

Owoce i warzywa ekologiczne – czy są lepszym wyborem?

Owoce i warzywa ekologiczne – czy są lepszym wyborem?

W dobie niemal nieskończonych możliwości technologicznych musimy ze szczególną troską dbać o nasze zdrowie. Substancje i metody wykorzystywane w produkcji żywności nie zawsze bowiem są dla nas korzystne. Świadomość w kwestii zdrowej żywności jednak rośnie, co przekłada się na wzrost zainteresowania produktami ekologicznymi. Co kryje się pod tym hasłem i dlaczego warto je spożywać?

Zalety żywności ekologicznej

Na początku powinniśmy wyjaśnić, czym jest tak zwana ekożywność, czyli żywność ekologiczna.  Produktem z tej kategorii będzie produkt spożywczy powstały zgodnie z wytycznymi rolnictwa ekologicznego. Dla niego podstawą jest troska o naturalne środowisko, czyli wyeliminowanie z upraw stosowania środków chemicznych, przede wszystkim pestycydów. W rolnictwie ekologicznym wykorzystywany naturalny nawóz, a stosowane metody zgodne są z prawami przyrody. Powstała żywność nie jest w żadnym stopniu przetworzona czy modyfikowana genetycznie.

Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim owoce i warzywa ekologiczne. Stanowią one dwa istotne elementy naszej diety – spożywa je każdy, a dla wegetarian i wegan to fundament codziennego jadłospisu. Dlaczego jednak warto po nie sięgać? Zaletą żywności ekologicznej jest przede wszystkim naturalność i wysoka jakość. Drobiazgowo sprawdzany jest każdy etap produkcji, dlatego niełatwo jest uzyskać certyfikat potwierdzający ekologiczny charakter produktów.

Żywność ekologiczna jest też zdrowsza. Pozbawiona jest substancji, które podnoszą jej atrakcyjność, ale są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ponadto jest to rozwiązanie korzystne dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Dodatkowym atutem jest też odciążenie środowiska naturalnego, do którego przyczyniamy się, spożywając ekożywność.

Ekożywność – gdzie kupować?

Supermarkety nie są dobrym miejscem na kupowanie jarzyn czy owoców. Sieci sklepów, często należące do zagranicznych inwestorów, sprowadzają swoje produkty zza granicy, co często wiąże się z użyciem konserwantów, które mają przedłużyć ich przydatność do spożycia. Najlepszym źródłem nieprzetworzonych warzyw czy owoców będą sklepy współpracujące z gospodarstwami rolnymi lub hurtownie warzyw i owoców, takie jak Fresh Product. Szczególnie atrakcyjnym rozwiązaniem mogą być te ostatnie, a to ze względu na korzystne ceny, jakie oferuje.

Hurtownia współpracuje z licznymi producentami, wśród których na pewno znajdziemy przedstawicieli rolnictwa ekologicznego. Ich wyroby rozpoznać możemy dzięki specjalnym oznaczeniom, które mogą stosować jedynie po uzyskaniu odpowiedniego certyfikatu. Produkty opatrzone znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” czy „Ekologiczna produkcja” to dowód na to, że mamy do czynienia z prawdziwie ekologiczną żywnością.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz